Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Bal pe ritmuri de vals și sârbă, de Sfântul Vasile


Distracție de zile mari la balul popular ce a avut loc în satul Lăstuni, comuna Dumitrești, în ziua de Sfântul Vasile. Salonul Căminului Cultural a fost arhiplin încă de la primele ore ale serii. Tineri sau bătrâni, femei ori copii au venit fie doar să privească, fie să se distreze. „Este o tradiție pe care eu o știu de cel puțin 37 de ani și de fiecare dată de Sfântul Vasile este bal. Vin la bal și tineri, și mai în vârstă, mai ales că este o dată pe an. Înainte se făceau baluri mai dese, la fiecare sfârșit de săptămână, la sărbătorile mai importante. Tineretul nu era cu discoteca, cum este acum. Eu dacă aș fi să fac o alegere între discotecă și bal, cu siguranță aleg să vin la bal”, a spus Irinel Gheba, din satul Tinoasa.
Chiar dacă unii tineri își petrec nopțile prin cluburi și baruri și se întorc acasă dimineața, unii după ce au consumat alcool în exces, alții preferă să participe la astfel de evenimente, caracterizate de bun simț. În văzul lumii, cu părinții și bunicii așezați cuminți pe bănci, tinerii din Kăstuni nu „s-au spart în figuri”. Au preferat să danseze pe ritmuri de vals și tango, dar nu s-au dat în lături nici de la horă ori sârbă. „Eu vin de foarte multe ori la bal. La Crăciun, la Paști e regulă, vin aici. Prima dată am venit la 19 ani la bal. M-am distrat foarte frumos. Am venit cu părinții, ca și de altfel în această seară. A fost o perioadă când am crezut că a dispărut tradiția, dar e bine că acum se ține. În vremea adolescenței părinților mei, balurile se făceau mult mai des, era distracția din lumea satului mult mai intensă. Mergeau pe jos foarte mult, că se țineau balurile și în alte sate ale comunei. Cu siguranță trebuie dusă această tradiție a balului mai departe, deoarece nu există altă cale de distracție pentru tineri, dar și pentru cei însurați și chiar mai în vârstă”, a spus Dana Tîrală.
Prin urmare, pentru mulți dintre tineri, balul este un mijloc de a duce mai departe tradiția moștenită de la părinți. „Este singurul loc unde se mai păstrează tradiția cu adevărat. Balurile sunt frumoase. Vine lumea și chiar se distrează. Părinții mei cu balurile au crescut, la bal s-au cunoscut și tot de acolo s-au căsătorit. Eu sper ca această tradiție să continue, să mai reziste, și tinerii să se distreze altfel. Sigur, un rol important aici îl are și autoritatea locală, care este alături de oameni, dovadă că primarul este prezent la acest bal”, a spus Ionuț Apostu Avram, un tânăr din Lăstuni.

   Bătrânele vin la bal ca la spectacol
 
Bătrânele satului nu pot lipsi de la astfel de momente, pline de veselie. După un an greu, chinuit, apăsat și de greutățile vârstei și ale dorului de copii ori nepoți, ele merg la bal pentru a-și aduce aminte de propria tinerețe, dar și să mai discute cu cele de vârsta lor. „Eu vin la bal de la 17 ani și acum am 74 de ani. Este frumos, mi-a plăcut și de asta vin și acum. Am avut băiat, am nepoți, nu sunt aici, dar eu vin de drag, să mă uit la cei care joacă aici. Mi-ar fi fost drag ca aceste baluri să fie mult mai dese. Acum cred că până la anul nu se vor mai face. Eu locuiesc aproape de căminul cultural și de asta vin mai des. Noi, bătrânele, mai discutăm între noi, acela e frumos, acela e tânăr care știe să joace și tot așa. De-ale noastre cum se spune”, a spus Aurica Darie.   
 
    Primarul, alături de petrecăreți

Edilul comunei, Petrică Dogaru, a ținut să fie alături de participanții la bal. „Este o tradiție pe care o îmbunătățim de la an la an. De exemplu, anul acesta am organizat bal și în seara de Crăciun, și acum, pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile. Este singurul cămin cultural din comuna Dumitrești unde se adună foarte mulți din toate satele. Am încercat și în alte sate la alte cămine culturale, dar doar aici vin atât de mulți oameni. Asta ne obligă și vom prevedea în bugetul de pe anul 2015 o sumă de bani să modernizăm acest cămin. Ne vom ocupa de el, că aici vin sute de persoane la diferite manifestări”, a spus primarul Petrică Dogaru. „La noi mai există acea armonie din lumea satului, dar trebuie să fim foarte atenți, să o păstrăm și să nu o dăm la o parte niciodată. Este poate esența frumuseții satului românesc, esența satului dumitreștean. Să avem un an mai bun decât cel care a fost. Iar acea armonie să se difuzeze și în relațiile interumane și să reușim ca în acest an să asfaltăm cei 3 kilometri de drum comunal”, a adăugat edilul.
Muzica și voia bună de la Lăstuni au fost asigurate de formația Roll Band, ce îi are în componență pe tinerii Ionuț, George și Lucian. Pentru ca balul să fie unul de pomină, organizatorii le-au oferit celor prezenți și un frumos foc de artificii, fix la ora 12 noaptea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?