Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Guvernul a aprobat ieri REORGANIZAREA din agricultură


Începe reorganizarea instituțiilor din agricultură după ce guvernul a aprobat, în ședința de ieri, mai multe acte normative. Guvernul a anunțat înființarea Agenției Naționale de Zootehnie, Agenției Zonei Montane, Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a Direcției monitorizare inspecții, verificare și control, în cadrul aparatului central al MADR.
    Reprezentanții ministerului au anunțat că, prin reorganizarea direcțiilor pentru agricultură, s-a prevăzut preluarea activităților de inspecție, de verificare și de control către o structură nou înființată în cadrul MADR. Actul normativ prevede preluarea personalului cu atribuții de inspecție în domeniul zootehniei din cadrul fiecărei direcții pentru agricultură precum și a activității de inspecție privind activitatea de clasificare a carcaselor cu personalul aferent de către Agenția Națională de Zootehnie, structură nou înființată. O altă noutate este desființarea unității fitosanitare din cadrul Direcției pentru agricultură județene și preluarea de către Autoritatea Națională Fitosanitară, structură nou înființată, în subordinea MADR. „Direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București sunt responsabile cu implementarea la nivel județean a strategiei și a Programului de guvernare în domeniile agriculturii și producției alimentare, îmbunătățirilor funciare, precum și în domeniile conexe: conservarea și managementul durabil al solurilor și al resurselor genetice vegetale”, precizează MADR.
    Prin reorganizarea MADR a fost înființată și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Aceasta va funcționa în subordinea MADR și are ca obiect de activitate „managementul activităților de intervenții active în atmosferă și asigură implementarea Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor”. Noua instituție va prelua personalul Direcției Generale Sistemul Național Antigrindină și Controlul Precipitațiilor. „Hotărârea adoptată astăzi mai prevede că Autoritatea va avea în structura sa Centre Zonale de Coordonare, cu statut de sucursale, unități de combatere a căderilor de grindină, unități de creștere a precipitațiilor, grupuri de combatere independente, precum și alte unități din domeniu ce se vor construi ca urmare a progresului tehnico-științific”, precizează MADR.

   A fost aprobat proiectul Agenției Zonei Montane

    O instituție nou înființată la nivelul MADR este Agenția Zonei Montane, care va avea reprezentanți și în Vrancea. Noua instituție va avea ca scop aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonelor montane din România. În cadrul Agenției se organizează, ca direcție, Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC, structură specializată pentru formare profesională cu specific montan. „Printre atribuțiile Agenției Zonei Montane se regăsesc elaborarea și implementarea strategiilor pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane, elaborarea și propunerea spre aprobare a unor măsuri tehnico-operative privind aplicarea în teritoriu a strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției mediului montan în vederea creșterii calității vieții populației montane. De asemenea, Agenția elaborează și propune spre inițiere MADR proiectele de acte normative al căror obiect se referă la dezvoltarea și protecția zonei montane”, precizează reprezentanții MADR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?