Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Aproximativ 188 de mii de vrânceni au primit cardul de sănătate


Procesul de distribuire a cardului național de sănătate, la nivelul județului Vrancea, s-a încheiat. Președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, spune că au fost distribuite peste 188 de mii de carduri, aproximativ 5 mii fiind returnate la CAS, asigurații nefiind găsiți acasă de către poștași. De asemenea, CAS a achitat către Oficiul de Poștă Vrancea suma totală de 527.406 lei, fără TVA, contravaloarea acțiunii de distribuire a cardurilor. 
Copaci spune că, de acum înainte, obligațiile revin medicilor și spitalelor, care trebuie să-și achiziționeze cititoarele de carduri. „CNAS ne-a informat că este important ca furnizorii să fie conștienți că utilizarea cardului este necesară pentru restabilirea unui ritm cu funcționalitate optimă. Astfel, achiziționarea cititoarelor de carduri este obligatorie. Până la 1 ianuarie, orice furnizor trebuie să aibă acest cititor„, ne-a declarat Mihai Copaci. 
Pe cardul de sănătate sunt imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării acestuia. Pe cipul cardului vor fi înregistrate următoarele informați de către medici: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie.
Informațiile de pe cardul național de sănatate pot fi accesate de către: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale. Persoanele care doresc să obțină mai multe informații despre acest document pot accesa site-ul http://cardulnationaldesanatate.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?