Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Polițiștii au declanșat operaţiunea „FOC DE ARTIFICII”


La nivel național a fost declanșată acțiunea „Foc de artificii”, care are drept scop verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoane fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015. Pentru a preveni evenimente nedorite, polițiștii atrag atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise.
    Potrivit polițiștilor, prin această acțiune se urmărește prevenirea, identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.     Polițiștii vor desfășura atât controale la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și activități specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
    În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
    a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;
    b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni.
Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți etc.).
    Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. De menționat este faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
    În această perioadă, poliția recomandă părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice. Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile și periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control și supraveghere, dar și responsabilitate sporită în ceea ce ține de respectarea condițiilor esențiale de securitate. Produsele obținute în rezultatul arderii acestora pot influența dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiați atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?