Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Ponta: Forurile de conducere ale PSD vor fi organizate în 2015


Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunțat joi că forurile principale ale formațiunii vor fi organizate în primăvara anului 2015, pentru ca noul proiect politic pentru 2015-2019 să fie construit cu altă echipă de lideri.
„Prima decizie pe care am discutat-o și am adoptat-o în CEx a fost aceea de a organiza forurile principale ale partidului, Consiliul Național și Congres, în primăvara anului viitor pentru că este nevoie de timp ca noul proiect pentru 2015-2019 să fie construit, noul proiect politic, noua echipă de lideri, practic tot ceea ce înseamnă proiecte politice, oameni și capacitatea de a le pune în aplicare. Actuala conducere va asigura conducerea partidului până în primăvară, atunci când la Consiliul Național și Congres nu doar se va alege o echipă de lideri sau unii vor fi realeși, ci se va decide asupra proiectului politic în următorii cinci ani”, a spus Ponta, joi seară, după ședința Comitetului Executiv Național a partidului.
    Acesta a subliniat faptul că, fiind încheiat un ciclu electoral, „echipa care a condus partidul în cele patru alegeri își depune mandatul și se formează un nou proiect și o nouă echipă”. „Așa cum le-am spus colegilor mei, am încheiat practic un ciclu complet electoral, început în 2010 cu alegeri locale, alegeri parlamentare, europarlamentare și alegeri prezidențiale. (…) La sfârșitul acestui ciclu electoral, eu, în calitate de lider al partidului, și echipa de conducere trebuie să ne asumăm nu doar lucrurile bune, ci și înfrângerea din 16 noiembrie și să dăm ocazia PSD și colegilor noștri să construiască următorul proiect pentru următorul ciclu electoral care înseamnă alegeri locale, parlamentare în 2016 și europarlamentare și prezidențiale în 2019”, a mai spus acesta.
    Potrivit lui Ponta, noul proiect al PSD trebuie să țină cont și de realizări, dar și de cauzele reale ale eșecului de la alegerile prezidențiale. „Dacă cineva, începând cu mine, evident, spune că totul a fost bine și că nu am greșit cu nimic, e un semn de lipsă de realism și o premisă pentru eșec în viitor. (…) Am pierdut pentru a treia oară la rând alegerile prezidențiale, dar am obținut cel mai mare scor din istoria partidului la alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și chiar la prezidențiale, 5,3 milioane de români au crezut în proiectul nostru”, a adăugat liderul PSD.

   Ponta: Alegerile din 16 noiembrie, o lecție dureroasă pentru mine

    Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat joi că scrutinul din 16 noiembrie a fost pentru el o lecție dureroasă venită la momentul oportun, adăugând că, din fericire, cei care pot să învețe din asemenea lecții au probabil o a doua șansă. „Voi încerca în perioada următoare, atât timp cât voi fi prim-ministru, să fiu un prim-ministru bun, care să aducă la îndeplinire proiectele care țin de partea guvernamentală, să colaboreze cu președintele, cu Parlamentul, cu forțele politice. Votul din 16 noiembrie este o lecție dureroasă pentru mine, dar probabil venită la momentul oportun. Și, din fericire, cei care pot să învețe din asemenea lecții, au probabil o a doua șansă. (…) După doi ani și jumătate, în care nu am avut sprijin ca prim-ministru din partea președintelui în funcție, mi-aș dori și voi face tot ceea ce ține de mine ca toți cei care sunt aleși — dl Iohannis este președinte legitim al României, eu sunt prim-ministru numit de Parlament, parlamentarii sunt aleși de către oameni — să conlucrăm pentru proiectele pe care le așteaptă de la noi cei care ne-au votat în diverse tipuri de scrutin electoral și pentru diverse funcții”, a declarat Victor Ponta într-o conferință de presă susținută la sediul PSD.
    În ceea ce privește majoritatea parlamentară și activitatea guvernamentală, Victor Ponta a precizat că se va merge în formula USL — PSD-UNPR-PC și PLR, pentru a cere un vot. „Și vom prezenta de asemenea bugetul pe 2015 în care precizez încă o dată, așa cum am anunțat și în campania electorală, nu există și nu va exista nicio mărire de taxe și impozite, nu se va schimba cota unică. Acum s-a terminat campania electorală și cred că toată lumea înțelege că acelea au fost acuzații de campanie electorală. Iar tot ceea ce este deja adoptat referitor la indexarea pensiilor, la sănătate, la educație, la persoanele cu dizabilități este cuprins în proiectul de buget și sper să fie susținut de către Parlament”, a menționat premierul.
    El și-a exprimat speranța că, atât timp cât va fi prim-ministru și va conduce coaliția de guvernare, proiectele importante pe pentru care oamenii au votat USL în 2012 pot fi duse mai departe la guvernare. „Și poate că mesajul este unul dintre mesajele pe care electoratul a vrut să ni-l dea în 16 noiembrie, acela că puterea trebuie partajată, să nu aparțină unui singur partid sau reprezentanților unui singur partid. Poate că este mai înțelept decât și-ar închipui oricare din oamenii politici de la ACL sau de la USL”, a adăugat Victor Ponta.

    Comitetul Executiv Național al PSD a decis asumarea actului de guvernare

    Comitetul Executiv Național al PSD a luat o decizie legată de asumarea actului guvernării, a anunțat la finalul reuniunii președintele partidului, premierul Victor Ponta. „Cu o singură abținere, s-a decis faptul că am primit un mandat foarte clar în 2012 de a guverna țara, că am avut rezultate unele foarte bune în ceea ce privește economia, agricultura, fondurile europene, dar că sunt multe alte lucruri de făcut în continuare. Și, atunci, în formula nouă a Uniunii Social Liberale, pe care am lansat-o în 14 noiembrie, adică PSD-UNPR-PC și PLR, alături de grupul minorităților naționale și al altor eventual forțe politice care ne vor susține, ne dorim să prezentăm în Parlament în primul rând o formulă restructurată de guvern și bugetul pentru anul 2015, în așa fel încât proiectele bune să fie continuate”, a declarat premierul.
    El a adăugat că guvernul trebuie să se concentreze în principal în perioada următoare pe sănătate, educație și infrastructură. „E extrem de important, din acest punct de vedere, ca în perioada următoare să ne folosim toate energiile pozitive pentru a asigura o bună guvernare. Asta înseamnă continuarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă, dar și transformarea acestei creșteri economice din date statistice în proiecte concrete și în mod special, în urma discuției de azi, și a proiectelor pe care eu le-am lansat, vreau să continuăm să guvernăm bine, cu o clară aplecare către proiectele din sănătate, educație și infrastructură. România are nevoie și guvernul trebuie să lucreze, în perioada imediat următoare, în special în aceste trei domenii”, a spus președintele PSD.

    Geoană, Vanghelie și Șova au primit sancțiune de excludere din PSD

    Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat joi că trei lideri ai formațiunii – Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova – au primit sancțiune de excludere din partid din partea Comitetului Executiv Național.
„Nu o să dau niciodată vina. Când am câștigat, a fost meritul tuturor. Am pierdut, este responsabilitatea mea. Dar, tocmai pentru că este o perioadă dificilă, după scrutinul prezidențial este nevoie de o echipă de conducere în PSD care să fie cu adevărat unită și care să aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere, au fost trei dintre colegii noștri, de care, cu două voturi împotrivă, colegii din CExN au considerat că trebuie să ne despărțim drumurile. În ceea ce mă privește, poate că nu am fost omul deciziilor radicale și am plătit un preț. Uneori este nevoie de decizii radicale și e nevoie să rămâi în echipă cu cei care au un proiect comun cu tine. Domnii Geoană, Vanghelie și Șova au primit o sancțiune din partea CExN, de excludere din partid”, a precizat Ponta după ședința conducerii PSD.
    Liderul PSD a precizat că formațiunea are nevoie mai mult de o schimbare de atitudine decât de o schimbare de oameni, pentru a-și recâștiga credibilitatea. „Cei 80 de colegi care au votat ‘pentru’ au considerat că fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. (…) Am vorbit despre viitor și am vorbit despre faptul că o echipă trebuie să fie coezivă. (…) Uneori este nevoie de decizii radicale și este nevoie să rămâi în echipă cu cei care au un proiect comun cu tine. (…) Am vorbit de o separare de drumuri, nu o să-i răspund dlui Vanghelie, dar cred că avem concepții diferite și dorința mea din ultimii cinci ani de a-i ține pe toți la un loc până la punct s-a dovedit un succes, până în final s-a dovedit însă greșită. E un prim semnal, acea reformă radicală de care PSD are nevoie nu se va limita la înlocuirea unor doi-trei oameni cu alții doi-trei — asta am făcut eu în 2010 și tot nu am scăpat. Deci, cred că trebuie o schimbare mult mai importantă decât o schimbare de oameni, trebuie o schimbare de atitudine și de recâștigare a credibilității care se va face în timp și cu consecvență. Sunt convins că partidul trebuie să o facă, indiferent cine va fi președinte”, a mai declarat Victor Ponta.
    El a adăugat că în ședința Comitetului Executiv Național le-a pus la dispoziția colegilor mandatul său. „Însă toți colegii mei au considerat că nu poți în decembrie să vii cu noul proiect, cu noua echipă, e mult prea repede. Or, în primăvară, pe baza noului proiect se va alege cu siguranță noua echipă care va conduce partidul în următorii patru ani. Voi susține acel proiect din primăvară, care cred că va răspunde, pe de o parte, așteptărilor celor cinci milioane de români care ne-au votat, dar care va răspunde și supărărilor celor șase milioane care au votat împotrivă”, a explicat liderul PSD.

    „Respect decizia UDMR de a ieși de la guvernare”

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat joi că respectă decizia UDMR de a nu mai face parte din formula guvernamentală, adăugând că este în interesul României ca toate minoritățile să aibă voce puternică și proiecte pe care autoritățile să le implementeze. Întrebat dacă se teme că în urma ieșirii UDMR din coaliție PSD va pierde guvernarea, Ponta a afirmat că legitim ar fi ca USL să guverneze până la finalul mandatului. „Eu cred că noi trebuie să ne facem datoria la guvernare o zi, o lună sau doi ani, până la sfârșitul lui 2016. Cred că legitim ar fi să guvernăm până la final, pentru că așa am primit mandatul, dar guvernarea se păstrează în Parlament. În acest moment, eu văd o majoritate care va funcționa, nu pot să exclud ca la un moment dat să se întâmple ceva, dar pot să îmi doresc un singur lucru: oricine va veni după Guvernul pe care eu îl conduc, fie că vine cineva de la noi, de la USL, fie că vine de la ACL, fie că vine în februarie sau la sfârșitul lui 2016, aș vrea să fie pregătit pentru că guvernarea țării e un lucru mult mai complicat decât câștigarea unor alegeri, iar România acum nu mai este o țară în criză, România acum este o țară care a ieșit din criză și care trebuie să fie capabilă să-și gestioneze potențialul economic de dezvoltare, de creare de locuri de muncă. Într-o regiune extrem de tulburată, România trebuie să fie stabilă”, a punctat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?