Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Alertă la DSP, după ce în Portugalia a izbucnit o epidemie de legioneloză


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a intrat în alertă după ce legioneloza (pneumopatie acută gravă cauzată de un bacil-n.r.), o boală contagioasă, a îmbolnăvit sute de persoane și a provocat mai multe decese într-o regiune a Portugaliei. Medicul Marina Maiorov (FOTO), din cadrul DSP, ne-a precizat, că s-a primit o adresă prin care se solicită monitorizarea cu atenție e tuturor persoanelor care au călătorit recent în Portugalia și prezintă simptomele acestei boli.
Potrivit medicilor, legioneloza are simptomele unei gripe sau pneumonii, iar transmiterea se face prin particule de apă, praf sau prin respirație. Boala poate fi severă și este însoțită uneori de simptome sistemice, cum ar fi febră, diaree, mialgii, insuficiență renală sau hepatică, delir, decesul apărând în 8-12% din cazuri. „Vrâncenii care au vizitat Vila Franca de Xira după 1 octombrie și care prezintă simptome de legioneloză ar trebui să se adreseze rapid medicului infecționist”, este recomandarea medicului Maiorov.
Cei mai expuși la boală sunt bătrânii și persoanele cu imunitate scăzută. Legionela trăiește și se înmulțește în principal în mediul acvatic, cum este cazul rețelelor de distribuție a apei, a piscinelor, a bazinelor de înot, a instalațiilor de umidificare sau a aparatelor de aer condiționat. Transmiterea bolii se face în principal pe cale aeriană, prin inhalarea aerosolilor de apă contaminată proveniți din surse din mediul ambiant. Anumite condiții climatice, precum umiditatea crescută, prelungesc viabilitatea legionelelor în aerosoli, jucând un rol important în transmiterea bolii.
Potrivit presei centrale, în orașul portughez Vila Franca de Xira, situat la 30 km nord de Lisabona, au fost identitficate mai multe cazuri de legioneloză. Până la data de 13 noiembrie au fost identificate în total 311 cazuri. Åžapte dintre pacienți care aveau afecțiuni medicale preexistente au decedat. Toți bolnavii s-au infectat în Vila Franca de Xira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?