Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Raportul DSP Vrancea: Peste 1100 de cazuri de infecții respiratorii acute; vaccinul antigripal lipsește


Școala a început de o lună de zile și deja tot mai mulți copii sunt nevoiți să stea acasă din cauza virozelor respiratorii. Desfășurarea activităților în colectiv este un factor ce contribuie masiv la răspândirea virozelor în rândul micuților, aceștia plângându-li-se părinților că nu mai pot fi atenți la dascălul lor, în timpul orelor de curs, acuzând dureri de cap, febră, accese de tuse sau de strănut și stare generală de rău. Toate acestea sunt simptome specifice infecțiilor respiratorii acute și fac ravagii în rândul micuților.
    Raportul de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute în sezonul 2016-2017,  întocmit de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, evidențiază un număr total de 1156 cazuri de infecții respiratorii acute (ARI), dintre care 46 de cazuri cu internări, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 0-65 de ani. Dintre acestea, 177 de cazuri fac referire la copii până într-un an (din care internate 9), 312 cazuri de infecții respiratorii acute în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2-4 ani (dintre care internate 15 ), copii între 5-14 ani – 370 de cazuri de îmbolnăviri (dintre care internate 10), 198 de cazuri – persoanele cu vârste cuprinse între 15-49 de ani (dintre care internate 12), 73 de îmbolnăviri în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50-64 de ani (dintre care internate 0) și doar 26 de cazuri în rândul persoanelor cu vârsta de 65 ani (dintre care internate 0). ,,Din păcate avem un număr considerabil de cazuri cu pneumonii în rândul copiilor din creșe și grădinițe, numărul mai mare de copii din aceste structuri de învățământ favorizând transmiterea rapidă la cât mai mulți dintre aceștia”, ne-a declarat medicul Marina Maiorov (FOTO) de la DSP Vrancea.
     Raportul de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute în sezonul 2016-2017 arată un număr total de 256  cazuri de pneumopatii acute (dintre care internate 84). La copii cu vârsta până într-un an au fost înregistrate 32 de cazuri de pneumopatii acute (din care internate 15), 63 de cazuri la copii cu vârste cuprinse între 2-4 ani (din care internate 18), 56 de cazuri la copii cu vârste cuprinse între 5-14 ani (din care internate 16), la persoanele cu vârste cuprinse între 15-49 au fost înregistrate 44 de cazuri de îmbolnăviri (din care internate 12), 31 de cazuri la persoanele  cu vârste cuprinse între 50-64 de ani (din care internate 11) și 30 de cazuri de îmbolnăviri la persoanele cu vârsta de 65 de ani (din care internate 12). ,,Din fericire nu s-a înregistrat nici un deces având ca și cauză infecțiile respiratorii acute de sezon. Zilele acestea o să aducem vaccinul hexavalent, care combină cele trei vaccinuri care se fac bebelușilor la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni și 1 an, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B și poliomielitei. Așteptăm și vaccinul antigripal, pentru că ni s-a cerut necesarul, dar încă nu știm când o să-l primim”, ne-a mai declarat medicul Marina Maiorov de la DSP Vrancea.
    Medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea, spune că lipsa vaccinului antigripal a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri. ,,Adevărul e că în perioada asta, 60% din patologia la copii este pe viroze, mai ales copii mici de colectivitate, creșe, grădinițe și clasele mici. Cei mari sunt mai rezistenți, dar și aceștia pot face viroze, care uneori se complică și se poate ajunge la pneumonii. Dacă sunt din aceia mai mari care asortează virozele cu tutunul, e clar că evoluția este mai trenantă, cu complicații. În general, numărul lor de acum și până în februarie-martie este destul de mare. Asta este și ideea, ar trebui ca în perioada asta să facem vaccinări antigripale, numai că acestea lipsesc”, ne-a declarat dr. Grigore Hanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?