Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Elevi și profesori de la Liceul de Artă, schimb de experienţă în Turcia


Mai mulți profesori și elevi de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani au parcurs etapa a IV-a a Proiectului Multilateral „Comenius”, ce s-a derulat, la sfârșitul lunii trecute, în orașul Mersin din Turcia. Din grupul coordonat de profesoara Ioana Constantinescu au făcut parte profesorii Ionela Bratu, Mariana Dascălu, Ion Gr. Cherciu și elevele Ana Rusu și Nihal (Sinem) Kavuncu. Deplasarea profesorilor și elevilor vrânceni în Mersin, la școala parteneră Mersin Toroslar – Atatürk Ortaokulu, a avut loc după întâlnirile de lucru pe care elevii și profesorii le-au avut în Focșani, Krakovia (Polonia) și Heraklion (Grecia).
După vizita în Heraklion, care a avut ca temă „Steme medievale”, la școala din Mersin a fost o săptămână de lucru și de instrucție intensă, pe ateliere, după cum ne-au precizat profesorii participanți. „În sala de festivități a școlii, participanții au prezentat un mic program artistic de bun-venit, oferit de elevii preșcolari, continuat cu vernisarea unei expoziții cu obiecte tradiționale cu specific local legate de străvechi ocupații, corespondente cu cele existente și în spațiile geografice de unde au venit oaspeții. A urmat vizitarea școlii. În cadrul atelierului de lucru, profesorii au definitivat desfășurătorul programului cultural-artistic realizat de dascălii și elevii de la școala-gazdă și de oaspeți. La spectacol – desfășurat într-una dintre cele mai mari săli de spectacol din Mersin – oaspeții au fost salutați de primarul orașului, care a subliniat valoarea instructiv-educativă a schimburilor de experiență pe teme culturale, instructiv-educative, de cunoaștere și de valorificare a valorilor tradițional-naționale existente în fiecare țară. De relevat este faptul că în acel cadru, vrâncenii au prezentat un film de scurt metraj cu tema«Nuntă tradițională vrânceană», realizat de profesori și de elevi din liceul nostru. De fapt, la scenă deschisă au fost aplaudate toate realizările cultural-artistice prezentate de reprezentanții celor patru țări participante”, ne-a precizat profesoara Ioana Constantinescu.

    Moment artistic de Ziua Turciei
 
Cea de-a doua zi a fost rezervată efectuării unor excursii în Mersin și în jurul acestui oraș. Mai mult, în programul excursiei a fost inclusă și o masă tradițională turcească, pe malul Mării Mediterane. Ziua a treia a fost dominată de emoțiile programului cultural-artistic, desfășurat la școală, fiind dedicat Zilei Naționale a Turciei (29 octombrie). Apoi, a urmat o interesantă activitate în atelierul-școală destinat lecțiilor de desen, unde gazdele și oaspeții s-au întrecut în realizarea unor lucrări de pictură prin tehnica ebru. „A patra și a cincea zi au fost rezervate unei excursii de studii în Kapadokia – «țara cailor frumoși». Am trecut prin Kaymakli, Ãœrgüp, Göreme, Uçhisar, Dervent Vadisi, PașabaÄŸlari, Avanos. Am admirat și ne-am recules la obiective turistice cuprinse în patrimonial universal al valorilor protejate de UNESCO (Orașul Subpământean Kaymakli; orașul Göreme, cu cele Trei Grații, cu Valea Imaginației și cu Hornurile Zânelor – locuri modelate în stâncă de agenții naturali -, Muzeul în Aer Liber (cu biserici medievale subpământene în tuf – adevărat «leagăn» al ortodoxiei). Am admirat Valea Porumbeilor; la Turasan am făcut o scurtă inițiere în arta ceramicii, iar la El Sanatlari Merkezi am admirat munca artistică de prelucrare a onixului, precum și bijuteriile realizate din el. La întoarcere, am poposit iarăși la Istanbul, în două jumătăți de zi, răstimp în care am avut răgazul de a vizita palatal sultanilor (Topkapî), Catedrala-Muzeu «Sfânta Sofia», Moscheea Albastră, Bazarul”, a mai precizat profesoara Ioana Constantinescu.
Ultima etapă a acestui proiect se va desfășura anul viitor, în Lituania. În vizita de anul acesta, elevii și profesorii de la Arte s-au bucurat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și al conducerii liceului. Reamintim că acest proiect a debutat în decembrie 2013, în Focșani, la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, unde au venit dascăli și elevi din Grecia, Lituania, Polonia, Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?