Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Ce înseamnă și în ce condiții beneficiază copiii de protecție specială


Copiii abuzați sau neglijați de proprii părinți, cei părăsiți prin unități sanitare, copiii ai căror părinți sunt decăzuți din drepturile părintești, copiii care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal, dar și copiii care, în vederea protejării intereselor sale nu pot fi lăsați în grija părinților din motive neimputabile acestora, beneficiază de protecție specială, instituită de Legea nr. 272/2004 actualizată. Potrivit unui raport întocmit la nivelul Ministerului Muncii, la finele primului semestru al anului în curs, în Vrancea figurau 1.088 copii beneficiari ai sistemului de protecție specială. Ce înseamnă măsurile de protecție specială, în ce constau ele, în ce situații se instituie și când încetează, citiți în articolul ce urmează.

    Pentru 1088 de copii din județul nostru, „acasă” nu mai înseamnă o mamă și-un tată, frați și surori cu care să împărtășească bucurii și necazuri, „acasă” nu mai înseamnă locul spre care fiecare dintre noi ne îndreptăm cu bucurie în fiecare zi, după ce ne-am terminat treburile. Pentru 1088 de copilași vrânceni s-a întâmplat ca „acasă” să însemne adăposturile, centrele, apartamentele Protecției Copilului sau casele asistenților maternali, din păcate de foarte multe ori singurele locuri unde au întâlnit normalitatea, oameni calzi, prietenoși care le vorbesc frumos și îi înțeleg, hrană îndestulătoare, jucării, curățenie, condiții civilizate de trai…
    Potrivit unui raport întocmit la nivelul Ministerului Muncii, în baza datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, la finele primului semestru al anului în curs, din cei 1088 de copii ce figurau cu măsuri de protecție specială, 582 se află la asistenți maternali profesioniști, 140 sunt în plasament la rude până la gradul IV, 54 se află în plasament la alte persoane decât cele din familie, iar 312 sunt ocrotiți în centre de tip rezidențial. „Protecția specială cumulează prestațiile sociale, precum și serviciile sociale specializate acordate copiilor lipsiți temporar sau permanent de ocrotirea părintească. Potrivit legii speciale a protecției copilului, acesta poate beneficia de protecție specială până la îndeplinirea capacității depline de exercițiu, asta însemnând 18 ani dacă nu urmează nicio formă de învățământ, și până la 26 de ani pentru tinerii care urmează o formă de învățământ de zi. Pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 26 de ani, DGASPC Vrancea dispune de un centru rezidențial destinat acestei categorii de beneficiari, care are ca scop dobândirea abilităților de trai independent, identificarea și menținerea unui loc de muncă, precum și identificarea și păstrarea unui spațiu locativ”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.

    Copilul poate fi dat în plasament sau supravegheat specializat

    Potrivit Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, măsurile de protecție specială a copilului sunt plasamentul, plasamentul în regim de urgență și supravegherea specializată. Actul normativ prevede faptul că părinții, dar și copilul care a împlinit vârsta de 14 ani au dreptul să atace în instanță măsurile de protecție specială instituite, beneficiind de asistență juridică gratuită. Plasamentul poate fi dispus temporar, după caz, la o persoană sau familie, la un asistent maternal sau la un serviciu de tip rezidențial. 
Măsura plasamentului se stabilește de Comisia pentru protecția copilului, în situația în care există acordul părinților, sau de către instanța judecătorească, la cererea DGASPC, atunci când aceștia refuză să își dea acordul. Comisia, respectiv instanța de judecată va stabili, dacă este cazul, și cuantumul contribuției lunare a părinților la întreținerea copilului. Dacă plata contribuției nu este posibilă, legea prevede că instanța va obliga părintele apt de muncă să presteze între 20 și 40 de ore lunar pentru fiecare copil, pe durata aplicării măsurii de protecție specială, pe raza localității în care are domiciliul sau reședința.
    Plasamentul în regim de urgență este o măsură de protecție specială cu caracter temporar, care se stabilește pentru copilul abuzat, neglijat sau supus oricărei forme de violență și pentru copilul găsit sau părăsit în unități sanitare. Această măsură se instituie și în cazul copilului al cărui părinte unic sau ambii au fost reținuți, arestați sau internați ori care din orice alt motiv nu-și pot exercita drepturile și obligațiile părintești cu privire la copil. Atenție! Pe toată durata plasamentului în regim de urgență se suspendă de drept exercițiul drepturilor părintești, până când instanța judecătorească va decide cu privire la menținerea sau înlocuirea acestei măsuri, și cu privire la exercitarea drepturilor părintești. Pe perioada suspendării, drepturile și obligațiile părintești privitoare la copil sunt exercitate și îndeplinite de către persoana, familia, asistentul maternal sau șeful serviciului de tip rezidențial care a primit copilul în plasament în regim de urgență, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate și îndeplinite de către directorul DGASPC.
    „Serviciile specializate destinate copiilor și tinerilor sunt servicii de zi, servicii de tip familial și servicii de tip rezidențial. DGASPC Vrancea are în subordinea sa un Centru de zi, un Centru Maternal, un Adăpost Temporar pentru copilul delincvent și din stradă, un Adăpost Temporar pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat, supus traficului și migrației, 19 apartamente și trei case de tip familial”, a detaliat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, precizând că o altă măsură de protecție specială e plasamentul la asistenți maternali profesioniști, precum și plasamentul la familii sau persoane. „Supravegherea specializată este tot o măsură de protecție specială și se dispune față de copilul care a săvârșit o faptă penală și care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinților sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către comisia pentru protecția copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanța judecătorească”, a precizat Daniela Nicolaș.
    Legea prevede că măsura supravegherii specializate constă în menținerea copilului în familia sa, sub condiția respectării de către acesta a unor obligații cum ar fi: frecventarea cursurilor școlare, utilizarea unor servicii de îngrijire de zi, urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie; interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legături cu anumite persoane. „În cazul în care menținerea în familie nu este posibilă sau atunci când copilul nu își îndeplinește obligațiile stabilite prin măsura supravegherii specializate, comisia pentru protecția copilului sau, după caz, instanța judecătorească poate dispune plasamentul acestuia în familia extinsă ori în cea substitutivă, precum și îndeplinirea de către copil a obligațiilor prevăzute de lege”, precizează Legea nr. 272/2014.

     Când încetează măsurile de protecție specială

    Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, susține că „măsurile de protecție specială ar trebui să fie măsuri temporare, care să asigure cadrul optim de creștere și dezvoltare a copilului, similare cu cele din famila naturală”.
    Împrejurarile care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecție specială, dispuse de Comisia pentru protecția copilului sau de instanța judecatorească, trebuie verificate trimestrial de către DGASPC. În cazul în care acestea s-au modificat, instituția este obligată să sesizeze de îndata Comisia sau instanța în vederea modificării sau, după caz, a încetării măsurii. Acest drept îl au, de asemenea, părinții sau alt reprezentant legal al copilului, dar și copilul. „Încetarea măsurii de protecție specială survine la momentul în care copilul e reintegrat în familia naturală, este adoptat, împlinește 18 ani și nu urmează o formă de învățământ sau împlinește 26 de ani, în cazul în care a urmat o formă de învățământ superior”, a precizat Daniela Nicolaș.
    La încetarea măsurilor de protecție specială prin reintegrarea copilului în familia sa, Serviciul Public Local de Asistență Socială, precum și DGASPC-ul de la reședința părinților au obligația de a urmări evoluția dezvoltării copilului, precum și modul în care părinții își exercită drepturile și își îndeplinesc obligațiile cu privire la copil. De menționat că acel copil față de care a fost luată o măsură de protecție specială are dreptul de a menține relații cu alte persoane, dacă acestea nu au o influență negativă asupra dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?