Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Jumătate dintre stelele din Univers sunt orfane


Stelele orfane, aruncate în afara galaxiilor în care s-au format, în urma unor coliziuni uriașe care au loc în spațiu de miliarde de ani, sunt mai comune decât au crezut până de curând astronomii, potrivit unui studiu care susține că jumătate dintre astre nu fac parte dintr-o galaxie. Observațiile efectuate cu ajutorul rachetelor suborbitale și al unui observator spațial au arătat că până la jumătate dintre stelele din Univers ar putea fi orfane, potrivit unui anunț făcut de cercetători, informează Reuters.
Astronomii au descoperit că lumina slabă emisă de aceste stele din cele mai îndepărtate regiuni ale spațiului este egală cu lumina emisă de toate galaxiile. Datele au fost obținute în timpul zborurilor efectuate de rachetele suborbitale ale NASA, în 2010 și 2012, purtând instrumente ale experimentului Cosmic Infrared Background (CIBER), care măsurau fluctuațiile unui complex de radiații luminoase emise de stele și galaxii în trecutul Universului.
Cercetătorii au verificat datele folosind Telescopul Spațial Spitzer, un observator în infraroșu de pe orbita Terrei. Informațiile obținute au indicat că un număr uriaș de stele orfane, care nu fuseseră detectate anterior, populează spațiul dintre galaxii, despre care se credea că este întunecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?