Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Încă 23 de medicamente în noua listă de compensate


Lista medicamentelor compensate și gratuite a fost actualizată de două ori, fiind introduse alte 23 de medicamente noi, pentru tratarea unor afecțiuni între care bolile cardiovasculare, diabetul și hepatita, a anunțat, marți, ministrul Nicolae Bănicioiu. „Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite continuă, prin introducerea a încă 23 medicamente noi pentru 29 de indicații terapeutice. La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naționale de sănătate. După șapte ani, în 2014, am reușit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate și gratuite pentru ca pacienții români să beneficieze de tratament inovativ care să determine o îmbunătățire a calității vieții lor, o refacere mai rapidă și, implicit, o reintegrare mai ușoară în familie sau la locul de muncă”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.
Potrivit ministrului, până în prezent au fost introduse 40 de molecule și combinații de substanțe active noi, iar procesul de actualizare continuă. În urma noii actualizări, pacienții care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul este nevoit să le ia în prezent pentru tratarea afecțiunilor.
De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienților cu diabet zaharat. S-au adăugat și patru noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice, precum și noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum și boli oftalmologice (glaucom), astm bronșic, boli psihice (schizofrenie) și bronhopneumonii obstructive. Alte două molecule noi sunt pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii, în condițiile în care pe piață, în acest moment, există o singură posibilitate de tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?