Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Catedrala Ortodoxă va fi cea mai înaltă clădire din Focșani


Societatea General Construct, cea care execută lucrările la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani, a încercat ieri să ridice turla mare la edificiul din centrul municipiului. Au fost două încercări din partea muncitorilor angajați la firma care operează macaraua specială, însă viteza vântului a fost prea mare pentru ca operațiunea să poată fi dusă la capăt. Constructorul speră ca viteza vântului să se reducă în aceste zile pentru a permite ridicarea și fixarea turlei mari. Turla mare și cupola cântăresc 107 de tone. Pe cupolă sunt montate crucea cea mare, sistemul de iluminat de mare înălțime, dar și paratrăsnetul. Este nevoie de o macara de 1200 tone forță pentru ca acțiunea de ridicare a turlei mari să fie un succes.

 

  Întârzierea provocată de vânt are și consecințe financiare. Fiecare zi de închiriere a macaralei costă o sumă considerabilă, circa 1500 de euro. După ridicarea turlei, Catedrala Ortodoxă va fi cea mai înaltă clădire din Focșani. Înălțimea va fi de 58 metri, iar becul de avertizare va fi un indicator al acesteia. Pentru continuarea lucrărilor este nevoie de încă 8 milioane de lei. „Sperăm să avem fonduri să putem face podul, care este făcut din metal, din niște grinzi sub formă de H, peste ele se montează lemn ecarisat și apoi scândură, cherestea. După ce am făcut podul putem face schele să îmbrăcăm turla, să ne apucăm de exteriorul turlei. Pentru finalizare, însemnând tencuieli, turlele, îmbrăcate în interior, în exterior, canalizarea și instalații electrice, cu tâmplărie e vorba de 8 milioane lei”, a spus Mircea Momanu, directorul General Construct.
    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?