Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO şi GALERIE FOTO: Distilerie de 15 milioane euro realizată la Bioaldevin


Fabrica Bioaldevin, o investiție de circa 15 milioane euro realizată de spaniolii de la Agrovin, a fost inaugurată, ieri, de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, ministrul Economiei, Constantin Niță, patronul firmei mamă, German Leon Ubeda-Romero, primarul din Odobești, Daniel Nicolaș. La momentul inaugural au fost prezenți oameni de afaceri din Vrancea, precum Luchi Georgescu, de la Vincon, Ion Martiș, de la Diplomatic, Victor Istrate, de la Vinexport Trade Mark, Daniel Guzu, de la Casa Panciu, dar și oficiali din Ministerul Agriculturii, de la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole.
    Fabrica Bioaldevin este o investiție extrem de importantă pentru viticultura din Vrancea și a fost realizată într-un timp de record, de doar un an și trei luni. Construcția a fost ridicată pe un teren situat pe teritoriul admnistrativ al Odobeștiului, care a fost cumpărat de la Vincon. Deocamdată sunt ocupate doar trei din cele șase hectare, dar spaniolii au planuri de extindere și pentru celelalte trei. Distileria subproduselor viticole colectate din podgoriile vrâncene este o investiție impresionantă și completă unde vor fi produse alcool, acid tartric, semințe de struguri și îngrășământ natural, biogaz. Fabrica are stație de epurare pentru apă, depozite în care se produce biogaz, deocamdată doar pentru uzul propriu. Patronul firmei spaniole Agrovin, acționarul Bioaldevin, German Leon Ubeda-Romero a făcut un tur al fabricii și a prezentat utilajele folosite, care reprezintă ultima tehnologie în domeniu, fie că este vorba de stația de epurare pentru apă, biogaz sau tartratul de calciu.
 

   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan i-a felicitat pe spanioli pentru investiția realizată și le-a transmis să se bazeze pe sprijinul administrației județene. Totodată le-a recomandat „să își multiplice investițiile în România, în special în județul Vrancea„.  „Sunteți binevenți oricând. Prim ministrul Victor Ponta m-a rugat să vă salut. Ar fi vrut să vină astăzi aici, dar a fost aproape imposibil, însă va veni duminică la Focșani. Mulțumesc și Vincon, pentru că am înțeles că împreună v-ați gândit la acest lucru. Vă spun că ușa mea vă este deschisă în permanență”, a afirmat Marian Oprișan.

   50 milioane euro, impozitul pentru alcoolul de la Bioaldevin

    Ministrul economiei, Constantin Niță, i-a felicitat pe spanioli și a arătat că mai importante decât taxele plătite la stat sunt locurile de muncă create prin noua fabrică, 60 la număr, din care zece sunt pentru personal calificat, ingineri chimiști, laboranți. Totodată, ministrul le-a spus spaniolilor, mai în glumă, mai în serios, ca din profitul obținut la Bioaldevin să facă alte investiții în România. „Mă bucur foarte mult pentru locurile de muncă nou create, nu doar pentru taxele și impozitele care vor fi aduse la bugetul de stat”, a afirmat ministrul Economiei.
    De altfel, impozitele care vor fi achitate către bugetul de stat vor fi impresionante dacă previziunile spaniolilor se vor îndeplini. Este vorba de o cifră impresionantă, de ordinul zecilor de milioane de euro. „Dacă vindem tot alcoolul care va fi produs pe piața locală, pentru folosirea alimentară, impozitul pentru această cantitate îl evaluăm la circa 50 milioane euro”, a afirmat German Leon Ubeda-Romero. Acesta a subliniat că a fost impresionat de seriozitatea furnizorilor din Vrancea și din România. Calitatea acestora a permis ca investiția de pe DN 2D să fie realizată într-un timp record de doar un an și trei luni. Fabrica ar urma să lucreze non stop pentru o perioadă de 6-7 luni pe an.

    Agrovin este unul dintre principalii fabricanți și distribuitori de produse enologice la nivel mondial. Are filiale în principalele zone vitivinicole din Spania, în Franța, Italia dar și în alte țări cum ar fi Argentina, Brazilia, Portugalia, Africa de Sud, Bulgaria și China, prin agenți și distribuitori. Compania a dezvoltat activități de fabricare atât referitor la materii de bază cât și la elaborarea de specialități oenologice. Unul dintre produsele specifice Agrovin este acidul tartric natural, care se elaborează plecând de la tartratul de calciu provenit din distilerii vinicole. Acesta poate fi distribuit pieței sub formă pură ca și corector al pH-ului în musturi și vinuri sau transformat în acid metatartric ca stabilizator în fața precipitațiilor tartrice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?