Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Instituţiile din domeniul agricol, reorganizate


Instituțiile din agricultură vor fi reorganizate de la începutului anului viitor, astfel încât să fie mai flexibile în relația cu fermierii. Vor dispărea direcții și compartimente din cadrul Direcției pentru Agricultură, urmând să fie înființate instituți noi la nivel național, cu filiale la nivelul județului. Practic, Direcția pentru Agricultură va mai rămâne cu câțiva angajați, oameni care vor face raportările statistice. În ceea ce privește funcționarii cu atribuții în domeniul zootehniei sau inspecțiilor, aceștia vor fi preluați de instituțiile nou înființate.
Noua lege 139 din 2014 prevede înfiițarea instituției Autoritatea Națională Fitosanitară, care preia angajații unităților fitosanitare din cadrul Direcției pentru Agricultură. O altă instituție nou creată este Agenția Națională de Zootehnie, care preia activitatea și personalul Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. Dr. G.K Constantinescu”. Tot aici va fi angajat și personalul cu atribuții de inspecție în domeniul zootehniei din cadrul Direcției pentru Agricultură, fiind transferată și activitatea de inspecție privind activitatea de clasificare a carcaselor.
Legea prevede înființarea Direcției monitorizare inspecții, verificare și control, care va prelua activitatea de inspecție, verificare și control de la Direcția pentru Agricultură. O altă instituție nou creată va fi Autoritatea pentru Administrare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, care va prelua personalul Direcției Generale Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. La nivelul județului Vrancea, această autoritate va răspunde de Stația Antigrindă, un proiect aflat în derulare și care anul acesta a primit o finanțare de trei milioane de lei.
Nu în ultimul rând, cu o întârzire de zece ani, este prevăzută înființarea Agenției Zonei Montane. În cadrul noii instituții va fi organizat, ca direcție, Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC, structură specializată pentru formare profesională în specific montan. Înființarea Agenției Zonei Montane este un pas înainte pentru realizarea unei strategii specifice acestor zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?