Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Lege pentru eliminarea speculanților din piețe


Certificatele de producător agricol vor fi înlocuite cu atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor, potrivit unei legi aprobate săptămâna trecută de Parlament, după un an de discuții. Noul act normativ schimbă regulile în baza cărora țăranii pot vinde în piețele agroalimentare. Sunt clarificate aspecte referitoare la documentele necesare pentru fermieri, astfel încât să fie deosebiți de bișnițarii care vând la tarabe legumele și fructele cumpărate dimineața de la țărani. Legea face ordine și în piețele agroalimentare prin obligativitatea ca 40% din spațiile de vânzare să fie folosite doar de fermierii care dețin carnete de comercializare. Amenzile pentru încălcarea legii sunt uriașe. 

Atestatul de producător și carnetul de comercializare sunt obligatorii și trebuie folosite de țăranii care vând în piețele agroalimentare. Atestatul de producător confirmă că fermierii desfășoară o activitate economică, iar carnetul de comercializare este un document nou care îi oferă fermierului posibilitatea de a vinde produsele agricole obținute în ferma sau gospodăria proprie. Acest carnet poate fi obținut de soțul, soția, rudele până la afini de gradul I pentru exercitarea actelor de comerț. Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-și valorifice produsele obținute în gospodăria proprie.
O noutate față de vechile carnete de producător este aceea că atestatul de producător „se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, constituite conform legii și organizate la nivel județean/ regional/ național, care se înregistrează în acest scop la primării”. Acest aviz este gratuit, indiferent dacă fermierul este sau nu un membru al asociației respective.
Noul atestat de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii și trebuie vizat semestrial prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului sau municipiului. Carnetul de comercializare reprezintă un document emis de vânzător, care însoțește marfa comercializată, inclusiv de la locul de păstrare la locul de comercializare. „Carnetul de comercializare asigură fluxul informațional necesar privind structura sortimentală/ cantitativă a produselor valorificate, locul de producere și destinația acestora. Carnetul de comercializare înlocuiește borderourile de achiziție, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerțul cu produse agricole materie primă. În acest fel, se creează premise pentru ca producția realizată de micii producători să fie valorificată în condiții civilizate, să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât și informații complete asupra provenienței mărfurilor și prețuri corecte la consumatorul final”, precizează Ministerul Agriculturii.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum și pentru produse apicole. „Am convingerea că în acest fel vom da posibilitatea celor care sunt cu adevărat producători în România să poată să își comercializeze în mod direct produsele pe care le obțin, în piețele existente la nivelul orașelor”, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit unui comunicat.

    Fiscul supraveghează eliberarea carnetelor de comercializare
 
Regulile sunt simple la folosirea carnetelor de comercializare. Cu excepția cazurilor în care vând în piețele agroalimentare sau târguri, țăranii trebuie să completeze câte o filă din carnet cu fiecare cantitate de produse agricol comercializat. „Pentru vânzările zilnice cu amănuntul efectuate în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante, producătorii agricoli au obligația să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol prevăzută la art. 11 alin. (2), produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă”, se arată în actul normativ.
Au fost dispuse și măsuri pentru diminuarea evaziunii fiscale în acest domeniu. Astfel, primarii trebuie să comunice trimestrial către Agenția Națională de Administrare Fiscală o situație cu aceste carnete de comercializare eliberate, precum și cu informațiile din acestea.

    40% din suprafața piețelor trebuie oferită țăranilor
 
Legea face ordine și în piețele agroalimentare prin obligativitatea ca 40% din spațiile de vânzare să fie folosite doar de către fermierii care dețin carnete de comercializare. Actul normativ obligă administratorii piețelor să asigure organizarea de spații de vânzare distincte, rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare a unui atestat de producător și a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria proprie.
Cei care nu respectă această obligație riscă amenzi uriașe. Suma minimă care trebuie plătită este de 12 mii lei, iar maximul ajunge la 37.500 lei. Amenzile sunt consistente și pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Minimul amenzii este de 15 mii lei și se ajunge la 22.500 lei. 
Bișnițarii care vând produse agricole fără să aibă noile documente prevăzute de lege riscă, de asemenea, sancțiuni consistente, cuprinse între 15 mii și 22.500 lei. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor … se realizează de persoanele împuternicite de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, și de agenții și ofițerii de poliție din cadrul Poliției Române, de către Poliția locală și de către persoanele împuternicite de primar”, precizează noul act normativ. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?