Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cadrele medicale de la Spitalul Județean s-au spălat cu săpun CONTAMINAT!


O sută de flacoane de săpun contaminat cu bacteria Serattia Marcensens au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Cadrele medicale nu au utilizat întreaga cantitate de săpun, fiind înștiințate de medicii de la Spitalul Elias din capitală că produsul nu este corespunzător din punct de vedere bacteriologic. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică vor verifica dacă săpunul în cauză mai este folosit ori nu în spital.
 
Săpunul Maxil, care a îmbolnăvit doi pacienți ai Spitalului Elias din capitală, respectiv un bolnav de cancer și un bebeluș, a fost folosit și de angajații Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. S-a întâmplat în urmă cu două luni, când conducerea unității a achiziționat un lot de 100 de flacoanede săpun.
Săpunul a fost utilizat de cadrele medicale focșănene doar o scurtă perioadă de timp, după cum spun reprezentanții Spitalului Județean, apoi a fost retras, în urma unei înștiințări primite de la Spitalul Elias. „Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani s-a confruntat în urmă cu aproximativ două luni cu problema sesizată de către Ministerul Sănătății, referitoare la produsul biocid Maxil. În urma licitației publice, din luna iunie 2014, spitalul a achiziționat un lot de 100 flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian, care ulterior s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serattia Marcensens. La scurt timp după achiziționarea săpunului, medicul epidemiolog al spitalului a fost sesizat de medicul bacteriolog din cadrul Spitalul Elias București, referitor la lotul de săpun. În urma sesizărilor, au fost luate probe din săpun, confirmându-se prezența bacteriei. După confirmarea rezultatelor, lotul a fost imediat retras și înlocuit cu un alt produs dezinfectant. Firma producătoare a ridicat lotul contaminat, înlocuindu-l cu unul corespunzător din punct de vedere bacteriologic. Acesta din urmă a fost testat, atât de laboratorul firmei, cât și de laboratorul spitalului, rezultatele fiind conforme”, se arată într-un comunicat de presă emis de conducerea Spitalului Județean de Urgență Focșani.

    Maxil Antibacterian nu a fost folosit în Blocul Operator

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani susțin că săpunul a fost folosit pentru o scurtă perioadă de timp în secțiile medicale ale spitalului, nu și în Secția de Chirurgie sau Blocul Operator. Drept urmare, nu a fost identificată nicio persoană care să fi fost infectată cu bacteria Serattia Marcensens. „Precizăm faptul că datorită autocontrolului constant făcut produselor dezinfectante de către medicul epidemiolog, doar o mică parte din lotul de săpun contaminat a apucat să ajungă în secțiile spitalului. Acesta a fost folosit doar în secțiile medicale pentru o scurtă perioadă de timp. Menționăm că săpunul nu a ajuns în secțiile chirurgicale și în blocul operator. Secția Neonatologie folosește săpun dezinfectant special, adaptat pielii nou-născutului. Această problemă nu a afectat activitatea medicală a Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani și nici pacienții care se tratează aici. În urma evaluării epidemiologice făcute, nu a fost identificată nicio infecție nosocomială cu bacteria respectivă”, se mai arată în comunicatul de presă.
Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea vor efectua, în perioada următoare, verificări în spitale, pentru a vedea dacă săpunul infectat cu bacteria Serattia Marcensens încă mai este utilizat. Potrivit presei centrale, acest săpun a fost utilizat și în spitale din Târgu Mureș și Târgoviște.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?