Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Ce sporturi practică persoanele cu bani. Cum diferă jocul lor de cel al oamenilor obişnuiţi


Frumusețea sportului este că poate fi practicat de către oricine. Cu toate acestea, modul în care același sport este practicat de persoanele cu bani și de cele obișnuite diferă. Persoanele cu o avere de cel puțin 30 de milioane de dolari nu sunt mulțumite doar să „bată mingea” pe un câmp, relatează bbc.com. Ele își fac abonamente la cluburi exclusiviste și cumpără echipamentele cele mai scumpe. „Persoanele cu bani doresc să își petreacă timpul cu alte persoane cu bani. Sportul deschide uși și îi ajută să își creeze contacte”, susține Thomas Corley, autorul cărții „Obiceurile bogaților”. Persoanele cu foarte mulți bani practică aceleași sporturi ca și persoanele obișnuite, dar nu le practică în același mod sau din aceleași motive.

Golf
Pentru a practica golful ai nevoie de o crosă, o minge și un teren. Cu toate acestea, bogații lumii nu doresc să își petreacă ziua cu oameni obișnuiți pe un teren public. Ei preferă să cheltuie sume mari de bani pentru a deveni membri ai cluburilor exclusiviste, acolo unde joacă golf și iau prânzul cu cei cu averi asemănătoare cu ale lor. „Nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a juca golf, dar dacă vrei să faci parte dintr-un club poate costa sute de mii de dolari pentru a fi primit”, declară David Friedman, președintele Wealth-X, o firmă din Singapore care cercetează stilul de viață al persoanelor cu venituri mari.

Ski

Deși schiatul poate fi practicat de persoanele cu un nivel mediu, atunci când vrei să schiezi pe o pârtie exclusivistă, devine un sport scump. Cei bogați pot lua un avion personal către Courchevel (Franța) pentru a schia la nivel înalt. PrivateFly, o companie care organizează zboruri private, îi poate duce pe cei cu dare de mână din Londra până aproape de Aeroportul Chambery pentru 11.300 lire sterline (18.450 de dolari), trimițându-i de acolo la Courchevel cu elicopterul pentru alte 1.900 de lire sterline (3.102 dolari). Cei mai bogați dintre schiori vor să aibă propria cabană și cel mai bun echipament, susține Corley. Site-ul Prestige Property Group prezintă mai multe cabane de vânzare la prețuri de câteva milioane de dolari. De asemenea, miliardarii pot închiria The Lodge, o cabană cu nouă dormitoare aflată în Verbier (Elveția), deținută de compania Virgin a lui Richard Branson. Aceasta costă 43.304 dolari pentru trei nopți sau 101.039 dolari pentru o săptămână. 12% dintre persoanele cu venituri ridicate dețin o casă de vacanță într-o stațiune de schi. Cei care nu dețin sau nu închiriază o cabană stau într-o stațiune unde cazarea costă câteva mii de dolari. „Nu multe persoane pot să își permită să plătească cel puțin 1.000 de dolari pe noapte pentru cazare. Trebuie să ai ceva avere pentru a sta în locurile de top”, afirmă Corley.

Kabbadi, sportul bogaților indieni
Pentru persoanele cu bani, implicarea într-un sport nu înseamnă întotdeauna practicarea acestuia. Câțiva milionari și miliardari preferă să se implice prin deținerea unei echipe. A devenit ceva obișnuit ca pasionații de sport cu bani să cumpere echipe de baschet sau de fotbal. În India, un sport la modă, Kabbadi, le-a oferit bogaților posibilitatea de a se confrunta. Kabbadi este o combinație între „Tag” și „Wrestling”, care există de zeci de ani în India, dar care a fost readus în atenția publică prin televizarea sa. Staruri de la Bollywood și persoane publice asistă la meciuri. Bogații țării dețin propria echipă din Pro Kabbadi League.

Navigatul
Multe persoane cu bani iau contact cu navigatul o dată la câțiva ani, atunci când sportul este transmis la televizor în timpul Jocurilor Olimpice de Vară sau în timpul Cupei Americii, atunci când echipa Oracle se întrece cu grupuri conduse de miliardari din întreaga lume. Cercetarea lui Corley arată că 38% dintre persoanele cu venituri foarte mari navighează și „adoră acest lucru”. „Este aproape ca meditația”, explică Thomas Corley, dar unii miliardari fac din asta o competiție cu alți miliardari. Dacă cei cu venituri medii pot să cumpere o barcă mică la mâna a doua cu câteva sute de dolari, cei cu venituri foarte mari cheltuie sute de mii, chiar milioane pentru a cumpăra iahturi.

Călăritul
Pentru cele mai multe persoane, călăritul este o activitate pe care o practică o dată pe an, în vacanța din timpul verii. Pentru bogații lumii, caii sunt o pasiune scumpă. Cursele de cai sunt de secole un sport popular printre membrii regalității și persoanele cu foarte mulți bani. Din acest motiv, cursele de cai au fost denumite „sportul regilor”. Principalul motiv pentru care cursele de cai sunt destinate celor cu averi mari este faptul că ai nevoie de mulți bani pentru a cumpăra un cal de curse. În septembrie, Asociația Keenland, o organizație din Kentucky care vinde cai, a vândut 13 mânzi cu cel puțin 1 milion de dolari, doi dintre aceștia fiind vânduți cu 2.2 milioane dolari. Proprietarii trebuie să plătească o persoană care să aibă grijă de cal – ceea ce costă în jur de 37.000 de dolari pe an -, costurile veterinare, mâncarea etc. Costurile pot ajunge și la 100.000 de dolari pe an pentru întreținerea unui cal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?