Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Polițiștii de la Transporturi Feroviare au „descins“ în Gara Focșani






Polițiștii de la Transporturi Feroviare au organizat, vineri, o acțiune preventivă în Gara Focșani, dar și în trenurile de călători. Principalii vizați au fost elevii. Nu pentru că aceștia ar fi comis infracțiuni sau ar fi fost victimele unor astfel de fapte, ci pentru că anul trecut numărul furturilor de la călători a înregistrat o creștere, iar oamenii legii își doresc să prevină astfel de fapte. În timpul acțiunii, elevilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi preventive, iar oamenii legii le-au explicat câteva dintre măsurile de protecție pe care trebuie să și le ia pentru a nu fi victimele unor infractori. 
 Gara Focșani a fost împânzită vineri de polițiști. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că ar fi fost comisă vreo infracțiune, ci pentru că oamenii legii au organizat o acțiune cu caracter preventiv, care i-a vizat în primul rând pe elevii care vin sau pleacă de la școală cu trenul. Acestora din urmă le-au fost înmânate pliante cu sfaturi preventive și li s-a explicat ce trebuie să facă pentru a nu fi victimele unor infracțiuni, dar și ce să nu facă pentru a nu ajunge în situația de a fi cercetați penal. 
 Copiilor li s-a adus la cunoștiință faptul că pot deveni autori ai unor fapte atunci când manifestă un comportament agresiv față de alte persoane, când au asupra lor arme albe, cum ar fi cuțitele, când încurajează discuțiile care pot duce la conflicte sau scandaluri, dar și când iau bunuri de valoare ce aparțin altor persoane, fără acordul acestora. 
 În plus, acestora li s-a adus la cunoștiință faptul că le este interzis consumul de alcool în locuri sau localuri publice, tulburarea liniștii călătorilor, provocarea de scandal în mijloacele de transport sau în incinta unităților de cale ferată, aruncarea asupra călătorilor sau asupra mijloacelor de transport feroviar cu pietre sau alte obiecte, fumatul în sălile de așteptare ori în trenuri și altele. 
 Elevilor li s-a vorbit și despre cum pot deveni victime, ei fiind sfătuiți să nu uite că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde intenții periculoase. De asemenea, li s-a recomandat să nu accepte anturajul vagabonzilor sau al copiilor străzii, care sunt predispuși la comiterea de agresiuni ori tâlhării, dar și să nu empatizeze cu cei care apelează la mila lor cu scopul de a le atrage atenția și de a le sustrage bunuri care le aparțin. Totodată, oamenii legii i-au sfătuit pe elevi să își asigure bunurile pe care le au asupra lor. 
 De asemenea, polițiștii i-au sfătuit pe adolescenți să nu fie nepăsători atunci când sesizează o faptă ilegală și să sune la 112, deoarece orice conflict iscat în apropierea lor îi poate transforma în victime colaterale. Un alt aspect important, care le-a fost adus la cunoștiință elevilor, a fost acela de a-și cumpăra tichete de călătorie înainte de a pleca la drum cu trenul, procurarea acestora prin metode ilegale constituind infracțiune. 
  
 


   A crescut numărul de furturi de la călători 
 Polițiștii au precizat că în anul școlar anterior, perioadă în care numărul elevilor care au călătorit cu trenul a fost mare, aceștia nu au fost implicați în evenimente nedorite. Cu toate acestea, ei spun că astfel de acțiuni sunt necesare întrucât în 2014 s-a înregistrat o creștere a furturilor de la călători. „În cursul zilei de astăzi (vineri-n.r.) a fost organizată o acțiune pentru prevenirea victimizării elevilor, deoarece în cursul anului 2014 a fost înregistrată o creștere a furturilor de la călători. Din acest motiv, dar și în contextul începerii noului an școlar, s-a hotărât ca la nivelul Regionalei să fie organizată această acțiune cu caracter preventiv, în timpul căreia au fost împărțite pliante cu sfaturi preventive. Totodată, elevii au fost informați cu privire la riscurile la care se expun atunci când călătoresc cu trenul”, a precizat inspector principal Mihai Tumurică, din cadrul Serviciului Județean Vrancea de Poliție Transporturi. 
 Oamenii legii spun că astfel de activități vor continua, în încercarea de asigurare a unui climat de ordine și siguranță publică, dar și pentru descurajarea persoanelor rău intenționate de a mai comite fapte de natură contravențională ori penală. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?