Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Isus se naşte, democraţia moare


„Parlamentul se comportă ca Marea Adunare Națională. Dacă Boc pro-punea astăzi comasarea Paștelui cu Crăciunul, aceste oi care stau în bănci erau de acord”. Este o declarație dură, care aparține liderului PSD, Victor Ponta, și care reflectă o realitate tristă a României de astăzi.
Moțiunea de cenzură intitulată „După 22 de ani, democrația este în pericol”, depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor, a fost respinsă, joi, de Parlament, în condițiile în care parlamentarii PDL și UNPR nu au participat la vot.
Uniunea Social Li-berală (USL) a avertizat că respingerea moțiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor puterii să nu participe la vot, nu face decât să mențină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani.

De altfel, USL va sesiza Curtea Constituțio-nală cu privire la Legea privind comasarea alegerilor. „O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constituțională, instituție căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect față de lege și democrație”, se arată într-un comunicat de presă al USL.
Opoziția consideră că, în 22 Decembrie 2011, prin respingerea moțiunii de cenzură, „actuala putere a călcat în picioarele principiile și idealurile pentru care s-a luptat la Revoluția din 1989”. „Atunci, românii au cerut dreptul de a-și decide soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astăzi, PDL și aliații săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic”, se arată în comunicatul USL.
În condițiile în care președintele statului „își permite să susțină că „stabilitatea” – adică menținerea puterii – este mai importantă decât democrația, este clar că România se situează deplin în afara valorilor Uniunii Europene”, consi-deră USL.
Uniunea Social Li-berală va continua „eforturile de a bloca transformarea României într-un stat autoritar, soluția pe care Traian Băsescu, PDL și aliații săi au ales-o, pentru a-și crește șansele de a se menține la putere”. „Indiferent de instrumentele nedemocratice și ilegale la care puterea apelează pentru a-și maximiza șansele în bătălia electorală, USL va câștiga viitoarele alegeri, va forma Guvernul și va trimite PDL în opoziție pentru mulți ani”, se mai arată în comunicatul opoziției.
În sesizarea adresată Curții Constituționale, USL solicită să se constate „neconstituționalitatea prevederilor Legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și a alegerilor pentru Ca-mera Deputaților și Senat din anul 2012, precum și pentru modificarea și completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali”.
USL susține, între altele, că acest act normativ este „viciat de neconstituționalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituționale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern”.
Reprezentanții USL consideră de asemenea că prevederile legii privind comasarea alegerilor „încalcă în mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, organ al Consiliului Europei. „În primul rând, evidențiem faptul că prin legea supusă controlului instanței constituționale se realizează o reformă radicală a legislației electorale, fiind violate standardele europene în materie, cu puține luni înainte de alegerile locale și, respectiv, parlamentare, programate să aibă loc în anul 2012. Modificarea legislației electorale are loc cu cinci luni și jumătate înaintea alegerilor locale și cu 11 luni înaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine în mod flagrant dispozițiilor Comisiei de la Veneția potrivit cărora legislația europeană nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri”, se mai arată în document.
USL menționează totodată că actul normativ, „dispunând cu privire la comasarea alegerilor stabilește în realitate și o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleșilor locali, aflați in prezent în funcție, de vreme ce aceștia și-au dobândit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008”. „Nu este admisibil să se modifice un act normativ în vederea acordării unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de aleși locali – cu atât mai mult cu cât acest demers se rea-lizează cu nerespectarea principiului acțiunii legii în timp”, se mai arată în sesizare.

Contrarevoluția din 22 decembrie 2011

În 22 decembrie 1989, românii au ieșit pe străzi, au învins comunismul și au instaurat regimul democratic. În 22 decembrie 2011, la 22 de ani de la revoluția din 1989, 22 de milioane de români sunt martorii unei contrarevoluții puse la cale de regimul Băsescu pentru răsturnarea regimului democra-tic.
Revoluția românilor a adus democrația cu sacrificii imense. Contrarevoluția lui Băsescu distruge democrația, prin pregătirea fraudării totale a alegerilor.
În 2012 se vor împlini 66 de ani de când comuniștii și aliații lor din Blocul Partidelor Democrate din care făceau parte un grup de trădători dintr-un mare partid istoric – PNÅ¢CD, dar și formațiunea minoritară Uniunea Populară Maghiară au furat alegerile din 1946, eliminând complet regimul democratic timp de jumătate de secol. Blestemată coincidență istorică, după 66 de ani, prin comasarea alegerilor, noii comuniști din PDL, noii trădători din UNPR și noii minoritari – Uniunea Demo-crată a Maghiarilor din România pregătesc aceeași lovitură împotriva democrației și împotriva României: furtul alegerilor și permanentizarea la putere.
În 1946 românii nu puteau lupta împotriva abuzurilor pentru că România era o țară ocupată de armatele sovietice. Astăzi, românii se mai pot însă lupta pentru democrație și trebuie să o facă, chiar și prin proteste în stradă.

Votul de la moțiune, din 22 decembrie este unul simbolic. El arăta cine respectă sau nu idealurile re-voluției din decembrie 1989. El împarte România în două: țara celor 22 de milioane de cetățeni care, împreună cu USL doresc să trăiască în democrație și țara celor câteva mii de privilegiați PDL – UNPR – UDMR care vor să rămână la putere prin mijloace antidemocratice.
Fiecare alegător trebuie să știe ceea ce fac parlamentarii puterii, prin acceptarea acestei comasării a alegerilor. Fiecare dintre ei, prin pasivitate, susține continuarea furtului și sărăcirea populației!

România depășește astăzi o limită – la fel ca în 1946. Traian Băsescu a declarat că prioritatea în 2012 este „stabilitatea”, nu alegerile. Deci, rămânerea PDL la guvernare, indiferent de costurile democratice.
Zilele trecute, Sebastian Lăzăroiu a susținut că „democrația a fost afectată în ultima perioadă, dar a meritat”. Asta, după ce alți gânditori ai puterii au susținut că nu este gravă „pervertirea mecanismelor democratice, dacă asta împiedică venirea la putere” a forțelor pe care nu le susțin ei. Cu alte cuvinte, sacrificarea democrației se justifică pentru menținerea PDL la putere.

Românii trebuie să înțeleagă cu cine și despre ce este lupta. Nu este o luptă între forțe politice, ci împotriva unei filozofii autoritariste care folosește dificultățile economice drept pretext pentru subminarea democrației – așa cum au făcut regimurile totalitare din perioada interbelică. Dacă se acceptă comasarea alegerilor ca pe un dat – deși se trece peste Constituție și legile în vigoare – atunci orice devine posibil, inclusiv punerea în paranteze a alegerilor, până la depășirea crizei. Grav este faptul că nu mai avem niciun arbitru în a cărui rațiune și bună-credință să ne punem speranța. În mod normal, legea privind comasarea nu ar putea trece testul de constituționalitate. La noi însă, orice va fi posibil. Cu alte cuvinte, între sistemul de putere actual și popor nu mai este nicio instituție care să îl apere.

În alte state din Uniunea Europeană nu s-a pus deloc problema amânării alegerilor! Dimpotrivă, au fost organizate alegeri anticipate, pentru că politicienii din acele state sunt responsabili față de proprii cetățeni. Ei știu că nu pot lua măsuri fără un mandat popular. Iar acele state sunt date de puterea de la București drept exemplu de țări care sunt în situații mult mai grave decât România. Dar acele state nu au amânat alegerile! Grecia, Italia, Spania au făcut sau vor face alegeri anticipate și și-au ținut la timp alegerile locale.

Puterea a venit cu această propunere de comasare acum, în preajma sărbătorilor, tocmai pentru ca românii să nu fie atenți la ce li se pregătește. S-a dorit cu cerbicie evitarea oricărei dezbateri pe subiect, tocmai pentru că nu există argumente obiective care să susțină o astfel de măsură. Astăzi, PDL arată că face ce vrea în România, pentru că este stăpânul sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?