Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Descinderile la MAFIA LEMNULUI s-au lăsat cu amenzi, lemn confiscat și un dosar penal pentru evaziune fiscală


Nouă sancțiuni contravenționale au fost aplicate joi și vineri, în urma acțiunii ce a avut drept scop prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic, declanșată de Poliția Română. Potrivit unor surse, trei amenzi au fost aplicate unei societăți din Reghiu, de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare (IRSV) și de reprezentanții Gărzii de Mediu, valoarea totală a acestora fiind de 105 mii lei. Verificările la societatea din Reghiu s-au terminat joi.
    Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul altor societăți, la care verifcările au continuat și vineri, zi în care au fost aplicate șase amenzi, a fost confiscată o cantitate de lemn și a fost întocmit un dosar penal pentru evaziune fiscală, la o societate din Panciu. Potrivit informațiilor primite de la inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, vineri, reprezentanții Gărzii de Mediu au aplicat o sancțiune în cuantum de 20 mii lei, ITRSV – 4 sancțiuni în cuantum de 20 mii lei și inspectorii antifraudă o sancțiune de 12 mii lei. Tot în urma verificărilor de vineri, s-a confiscat cantitatea de 67,8 metri cubi de lemn în valoare de 16.800 lei și s-a constatat o infracțiune de evaziune fiscală.

    La nivelul celor 11 județe și municipiul București unde a avut loc acțiunea, numai joi, polițiștii au întocmit dosare penale și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 600.000 de lei. Ca măsuri complementare, sute de metri cubi de lemn și peste 250.000 de lei au fost confiscați, peste 3.000 de mc. de lemn au fost indisponibilizați, iar activitatea a două societăți comerciale a fost suspendată.
    Reamintim că în data de 21 august a.c., Poliția Română a declanșat o acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic în 11 județe, respectiv în Vrancea, Bacău, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Neamț, Prahova, Suceava, Argeș, Buzău și în municipiul București. Acțiunea a urmărit verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea și comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum și asupra tuturor documentelor existente.
    Echipele de control au descins joi, în 82 de locuri, la sediile sociale, la puncte de lucru, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite și gatere din cele 11 județe și municipiul București. Sunt vizate peste 40 de societăți comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul și comercializarea lemnului precum și mai multe persoane fizice. În prima zi a controalelor, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 583.075 de lei. De asemenea, polițiștii au confiscat 252.422 de lei și 265 de mc. de lemn și au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor, 3.000 de mc. de lemn. Până vineri, pentru neregulile constatate, a fost suspendată activitatea a două societăți comerciale și au fost întocmite două dosare penale în care sunt cercetate fapte care ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 410.000 de lei.
    La acțiuni au participat 200 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor și ai Direcției de Ordine Publică – I.G.P.R., ai inspectoratelor județene de poliție din Vrancea, Bacău, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Neamț, Prahova, Suceava, Argeș, Buzău, precum și de la Poliția Capitalei. De asemenea, împreună cu polițiștii, au acționat 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală din cadrul DGAF, 66 de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și 230 de jandarmi. În 33 dintre locurile vizate, echipele de control au continuat verificările și vineri.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?