Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Combaterea efectelor decalajului de fus orar: post, lămâi şi vizite la muzeu


Zeama de lămâie, postul alimentar, ochelarii speciali și vizitele la muzeu se numără printre cele mai eficiente metode de a combate efectele neplăcute ale decalajului de fus orar, potrivit dailymail.co.uk. Decalajul de fus orar tulbură ceasul biologic al organismului, provocând apariția unor simptome extrem de neplăcute, precum tulburări de somn, constipație și dureri de cap. Este un lucru comun pentru persoane care călătoresc în zone aflate la diferență de peste cinci ore, dar unii oameni sunt și mai sensibili, manifestând aceste simptome chiar și dacă merg în țări aflate la doar două ore diferență de fus orar.
Cei care călătoresc în est suferă cel mai mult, pentru că acest lucru implică mersul la culcare mai devreme decât este organismul obișnuit, pentru a se adapta la ora locală. Cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi din Japonia cred că insulina – un hormon secretat în timpul mesei – joacă un rol important în sincronizarea organismului. Mai precis, creșterea nivelului de insulină contribuie la încetinirea ceasului biologic și determină apariția senzației de somn.
În concluzie, cercetătorii recomandă ca, odată ajunși la destinație, să se consume alimente bogate în carbohidrați – paste, orez -, care determină creșterea nivelului de insulină. Dimpotrivă, dacă oamenii trebuie să meargă la culcare mai târziu, trebuie să consume alimente care contribuie la scăderea nivelului de insulină, precum proteine și grăsimi, ca șuncă și ouă. De asemenea, înainte de a urca în avion, se poate seta ceasul la ora locală a destinației și apoi se poate induce starea de somn prin utilizarea unor somnifere sau, dimpotrivă, se poate menține starea de veghe prin consumarea de zeamă de lămâie. Corpul are mai multe ceasuri interne, iar, când este vorba de decalajul de fus orar, două dintre acestea contează cel mai mult: cel controlat de lumină și cel controlat de mese.
Postul alimentar de 12 până la 16 ore înainte de sosirea la destinație poate reseta organismul la zero, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard. Dacă sosirea la destinație este programată înainte de 10.00 a.m., masa trebuie luată imediat (un mic dejun ușor, cu proteine). Sosirea programată după prânz impune o masă la 4.00 p.m., bogată în carbohidrați, următoarea masă fiind la ora 8.00, a doua zi.
Printre efectele neplăcute ale decalajului de fus orar se numără edemele, umflarea țesuturilor, fapt care poate provoca oboseală și dureri de cap, cercetătorii recomandând în acest sens extractul de coajă de pin, care îmbunătățește circulația sangvină și combate acumularea de lichid din organism.
Dacă destinația este în vest, se recomandă vizitarea de muzee dimineața și a parcurilor după amiaza. Dacă destinația este în est, se procedează invers. De asemenea, specialiștii recomandă un somn de cel puțin patru ore în prima noapte petrecută la destinație. Pentru a evita deshidratarea – un alt simptom al decalajului de fus orar – se recomandă evitarea cafelei și a alcoolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?