Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Cum să vă răcoriți în zilele toride


În afară de metodele clasice de răcorire în zilele caniculare, există și unele  „naturale”, recomandate de medici. Astfel, ne putem răcori prin intermediul alimentației, vestimentației și lichidelor. Medicul Dorinel Ticu, din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, are o serie de recomadări pentru a nu avea de suferit din cauza temperaturilor ridicate. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, peste 2 litri, fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă  la fiecare 15 – 20 de minute. În fiecare zi trebuie consumate cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Trebuie evitate prăjelile, grăsimile și consumul de alcool. De asemenea, se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, recomandă medicul Ticu.
Mai mult, acesta spune că trebuie evitată expunerea la soare între orele 11.00-16.00, iar dacă aceasta este absolut necesară, trebuie purtate haine deschide la culoare, confecționate din fibre naturale. „Expunerea la soare între orele 11.00-16.00 trebuie evitată, mai ales de vârstnici și copii. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pentru că prin transpirație se pierd săruri minerale, este indicat consumul de apă minerală. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să își continue tratamentul conform indicațiilor medicului”, a adăugat medicul Dorinel Ticu.

       Temperaturile ridicate pot afecta organismul

Din cauza expunerii prelungite la soare, poate apărea insolația. Simptomele insolației sunt amețeală, sete, dureri de cap, contracții musculare, greață și apatie. Astfel, specialiștii recomandă ca la apariția acestor simptome, persoana afectată să se prezinte de urgență la medic, care va scădea temperatura organismului prin comprese cu apă rece, va administra lichide, de preferabil apă minerală.
De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, apare transpirația. Prin aceasta se pierd cantitați mai mari de apă și electroliți decât în mod obișnuit, apărând astfel semnele clinice ale unui sindrom de deshidratare: limbă uscată, urină concentrată cantitativ, vene colabate, puls slab, tegumente reci, palide, creștere cardiacă, respirații frecvente, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, tulburări nervoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?