Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Niculina Stoican va cânta la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari


Binecunoscuta interpretă de muzică populară Niculina Stoican va cânta la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari – Jitia. Manifestarea culturală ajunsă la a XLVII-a ediție reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean. Evenimentul se va desfășura duminică, 10 august, având drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Rîmnicului. Anul acesta, începând cu ora 11.00, pe scena de la Poiana Negari vor urca ansamblurile tradiționale vrâncene din Nereju, Năruja, Spulber, Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, urmând ca după amiază să evolueze cele de pe Valea Rîmnicului Sărat: Dumitrești, Chiojdeni, Vintileasca și Jitia. Așa cum obișnuiește la fiecare ediție, Primăria și Consiliul Local Jitia au invitați speciali, anul acesta pe Niculina Stoican.
    Conform datelor furnizate de Sorin Pantelimon, viceprimarul localității, Festivalul Folclorului Vrâncean își are originea în Å¢ara Vrancei, acolo unde la 24 iulie 1966 pe Podul Nărujei a avut loc prima ediție, la care au participat mii de oameni. Din anul 1968, după înființarea actualului județ – Vrancea, la care se adaugă și comunele din jumătatea de Est a fostului județ – raion Râmnicu Sărat, festivalul este reorganizat. Este conceput sub formă de concurs al formațiilor, soliștilor și creatorilor populari, fiind extins, în afară de Å¢ara Vrancei și la celelalte arii etnofolclorice, precum cele de pe văile Râmnicului superior – Milcovului și Sușiței.
    De-a lungul timpului, Festivalul Folclorului Vrâncean a reușit să-și realizeze finalitatea esențială și anume: valorificarea creației populare tradiționale și contemporane din toate așezările județului, cu acordarea unor atenții speciale datinilor și obiceiurilor populare locale. În acest fel se explică divizarea festivalului, începând cu ediția a XXI-a din 1979, în stagiunea de vară, cea mai extinsă și bogată, și stagiunea de iarnă, destinată a încuraja și promova obiceiurile prilejuite, în principal, de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou. „Jitia a devenit, încă de la început, unul dintre centrele de reprezentare zonală, îndeosebi în stagiunea de vară. Înainte de anul 1989, festivalul se ținea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugărul Vasile „Carpatinul”. După revoluție, autoritățile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Național DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E85. Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferență a Vrancei și Buzăului, așezarea constituie o prezență activă, distinctă în viața culturală a județului. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești Brâul de la Jitia”, a spus Sorin Pantelimon, viceprimarul din Jitia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?