Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

La Nistorești, oamenii se LUPTĂ cu URSUL care le omoară animalele


Sătenii din Nistorești se tem să nu fie următoarele victime ale urșilor care au omorât 16 animale domestice în ultimele săptămâni. Autoritățile precizează că 16 atacuri ale urșilor au fost înregistrate în ultima vreme în satele comunei Nistorești. Localnicii ne-au spus că până acum sălbăticiunile au omorât 8 vaci și 8 porci din adăposturile de animale din gospodării. Ultimul atac a avut loc în seara zilei de duminică, atunci când sălbăticiunea a intrat în gospodăria Dorinei Bobocea din Brădet și i-a omorât un porc de 150 kilograme. 
 Femeia ne-a spus că oamenii s-au luptat la propriu cu ursul, care a venit până lângă casă și a omorât porcul din coteț. „În fiecare noapte ursul vine și omoară câte un animal. A omorât până acum 8 vaci și 8 porci. Noaptea trecută (duminică noapte – n.r) a intrat la mine în gospodărie și mi-a luat porcul din cușcă. Chiar lângă casă a venit și am auzit. Am țipat cât m-a ținut gura și au venit 30 de oameni. Ne-am luptat cu ursul să scoatem porcul din ghearele lui. M-am speriat să mor și am speriat și copiii. Nu se mai poate așa. Să se facă ceva, să se ia măsuri. Eu am copil bolnav de inimă. Am crescut porcul să-l tai ca să am ce pune pe masă și mi l-a omorât ursul. Trebuie să se facă ceva, că nu pot dormi cu vaca în grajd, că mă mănâncă și pe mine și pe ea. Intră prin garduri, pe oriunde. Cu o noapte în urmă a intrat la un vecin și tot așa. Atacă în fiecare noapte și nimeni nu face nimic”, ne-a spus Dorina Bobocea, din satul Brădet.
  Situația de la Nistorești a fost relatată și în urmă cu aproximativ două săptămâni atunci când numărul atacurilor înregistrate era la jumătatea celui de acum. Și atunci, dar și acum, primarul din Nistorești, Ion Gogoriță, a confirmat situația și a spus că ursul atacă numai adăposturile de animale, la case din vatra satului, nu la locuințe izolate. Edilul a precizat că atacurile urșilor au vizat gospodării ale oamenilor din Brădet, Valea Neagră, Vetrești. „Au fost 16 atacuri ale urșilor. În fiecare seară vin și omoară animalele din adăposturile oamenilor. Aceștia sunt speriați și așteaptă să fie luate măsuri pentru omorârea sau pentru alungarea animalului. Oamenilor le este frică să nu fie și ei atacați pentru că ursul vine foarte aproape de locuințe și intră în curți.Am făcut adresă către toate instituțiile abilitate în care am sesizat situația de la Nistorești”, a precizat Ion Gogoriță. 
 În astfel de situații, cetățenii trebuie să sesizeze primăria, care la rândul ei anunță Direcția Agricolă, Agenția de Protecția Mediului, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, reprezentanții asociației de vânătoare care se ocupă de fondul cinegetic respectiv, instituții care trimit reprezentanți la fața locului pentru evaluarea situației. Ulterior, dosarul se trimite la București, la  Ministerul Mediului, care acordă despăgubirile. Însă foarte puține dosare au fost aprobate în ultimii ani deoarece legislația cuprinde diferite „chichițe” care le permit oficialilor din ministere să nu mai plătească niciun leu păgubiților. 
 Åžeful Ocolului Silvic Năruja, Valentin Popa, spune că înmulțirea atacurilor urșilor în ultima perioadă este și o consecință a măsurilor de protecție luate de statul român. La acest moment, ursul este o specie protejată, iar vânătorii au nevoie de autorizare din partea Ministerului Mediului pentru împușcare sau recoltare, cum spun autoritățile. Teoretic, autorizația de recoltare se acordă pentru animalele care produc pagube, dar practic se acordă prea târziu și există riscul ca animalul ucis să nu fie același cu cel care a provocat pagubele. „Noi am făcut solicitare la minister, iar acum așteptăm avizul pentru împușcare. Acțiunile de îndepărtare care au fost făcute nu au dat rezultate”, a afirmat Valentin Popa.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?