Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Selecţie publică de proiecte în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap


Organizațiile nonguvernamentale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități se pot înscrie la selecția publică de proiecte făcută de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în scopul atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă. Suma totală alocată este în valoare de 5.254.000 lei, iar termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 4 august a.c., ora 12.00. Adresa la care trebuie depuse acestea este: Calea Victoriei, nr. 194, sectorul 1, București, cod poștal 010097.
 Potrivit Metodologiei de selectare și finanțare a proiectelor în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități pentru anul 2014, pot primi fonduri necesare finanțării proiectelor, ONG-uri acreditate ca furnizori de servicii sociale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Proiectele pot fi realizate în nume propriu sau în parteneriat cu alți furnizori de servicii sociale publici sau privați. „Sunt finanțate proiecte ce corespund următorului obiectiv specific stabilit de Autoritatea finanțatoare: asigurarea accesului persoanelor adulte cu dizabilități la servicii rezidențiale și alte servicii comunitare de suport pentru promovarea condițiilor de viață independentă și integrare în comunitate. Activități elegibile: înființarea de servicii sociale de tip centre de zi sau locuințe protejate, corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități”, se precizează în Metodologie.
 Suma maximă acordată de autoritatea finanțatoare pentru un proiect este de maxim 150 mii lei. Solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să fie persoane juridice române fără scop patrimonial; să aibă calitatea de furnizori de servicii sociale, acreditați în condițiile legii; să aibă în statut ca scop/obiect/obiectiv de activitate protecțiea persoanelor cu dizabilități. De asemenea, ONG-urile trebuie să aibă experiență de minim un an în derularea de activități specifice în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, respectv înființarea și funcționarea a cel puțin unui serviciu social de tipul: centru de zi, locuință protejată, centru de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, centru de tip respiro, centru de criză sau atelier protejat. Timp de 3 ani, în nume propriu sau în parteneriat, ONG-ul trebuie să asigure sustenabilitatea serviciului social nou creat prin proiect și să răspundă pentru respectarea perioadei de sustenabilitate. 
 Dintre criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de ONG-ul solicitant mai amintim: să dispună de resurse materiale și umane adecvate derulării proiectului propus; să-și fi îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor de asigurări sociale către stat; să asigure o contribuție de minim 10%, în bani, din valoarea finanțării nerambursabile solicitate de la autoritatea finanțatoare; să nu aibă conturile bancare blocate în urma unei hotărâri judecătorești, înștiințare de poprire sau titlu executoriu; să nu fi încălcat prevederile unui contract de finanțare nerambursabilă încheiat cu autoritatea finanțatoare; să nu fi contractat o altă finanțare nerambursabilă pentru acelați tip de activitate în decursul anului fiscal curent; să nu fi contractat mai multe finanțări nerambursabile de la autoritatea finanțatoare pentru activități diferite, totalul acestora depășind o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul autorității finanțatoare etc.
 Criterii de eligibilitate pentru parteneri
 Și partenerii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate, pentru ca proiectele depuse să fie și aprobate. Aceștia trebuie să fie persoane juridice române, iar în cazul în care partenerul este furnizor privat de servicii sociale, să fie persoană juridică română fără scop patrimonial, care desfășoară activități în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Totodată, trebuie să aibă calitatea de furnizori de servicii sociale, acreditați, să dispună de resurse materiale și umane adecvate derulării proiectului propus, să-și fi plătit taxele, impozitele și contribuțiile de asigurări sociale către stat, să nu aibă conturile blocate și să nu facă obiectul unei proceduri de insolvență, dizolvare sau lichidare, etc. 
 Obiective specifice și activități eligibile
 Vor fi finanțate proiectele care au ca obiective specifice înființarea de servicii sociale de tip centre de zi sau locuințe protejate, corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități. Aici pot fi derulate activități de pregătire pentru viață independentă, cum ar fi informare, consiliere pentru adaptarea locuinței, formarea, dezvoltarea și consolidarea deprinderilor de viață independentă, igienă personală, autoservire și autogospodărire, consiliere juridică, asistență socială. De asemenea, se pot derula activități de recuperare și reabilitare (psihoterapie, kinetoterapie, fizioterapie, terapii ocupaționale, etc.) și activități de sprijin în vederea angajării (evaluare și consiliere vocațională, formare, orientare și integrare în muncă). Aceste principale activități amintite mai sus pot fi completate și cu activități de socializare cum ar fi, de exemplu, excursii, sport, vizionare de filme și/sau spectacole, aniversări ale zilelor de naștere, sărbători religioase etc.
 Beneficiarii direcți ai proiectelor propuse de organizațiile neguvernamentale trebuie să fie persoane cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani. 
 Cheltuieli eligibile ce pot fi finanțate 
 Cheltuielile eligibile care pot fi finanțate de către Ministerul Muncii sunt cele directe, ce pot fi atribuite unor activități necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului și pentru care poate fi demonstrată legătura cu activitatea în cauză. Acestea reprezintă cheltuielile referitoare la lucrări de igienizare/ amenajare/ reparații  (maxim 30 mii lei), cheltuieli referitoare la dotările necesare funcționării serviciilor nou create (maxim 100 mii lei), cheltuieli referitoare la materialele necesare pentru funcționarea serviciului (materiale didactice/ materii prime achiziționate). „Suma maximă alocată de autoritatea finanțatoare pentru cheltuielile referitoare la materialele necesare pentru funcționarea noului serviciu social și cheltuielile referitoare la plata salariilor specialiștilor angajați pentru funcționarea noului serviciu social pe durata implementării este în valoare totală de 10 mii lei. În perioada funcționării serviciului social nou înființat, autoritatea finanțatoare suportă plata a maxim trei salarii minime pe economie pentru trei specialiști din domenii precum: asistență socială, psihologie, kinetoterapie, psihopedagogie, consiliere și orientare profesională, ergoterapie, logopedie”, se detaliază în Documentația pentru elaborarea și prezentarea propunerii de proiect, disponibilă la adresa http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/3418-2014-07-18-anunt-dppd
 Suma maximă ce poate fi alocată cheltuielilor de administrare este de 10 mii lei. Acestea reprezintă cheltuielile efectuate în scopul implementării proiectului și care nu pot fi atribuite direct unei anumite activități din cadrul proiectului (de exemplu întreținere, telefon, fax, lumină, apă, gaze, servicii poștale). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?