Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

ATENŢIE la plata impozitului şi contribuţiilor pentru veniturile din ARENDĂ!


Vrâncenii care și-au dat terenurile în arendă trebuie să fie atenți la contractele semnate cu arendașii deoarece trebuie să fie plătit la Finanțe atât impozitul pe venit cât și contribuția la sănătate aferentă. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că arendașii au obligația de a completa și de a depune formularul 112 „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” în care să declare impozitul pe veniturile din arendă dar și contribuțiile individuale de asigurări sociale de sănătate calculate și reținute, precum și evidența nominală a persoanelor asigurate. Contribuția la sănătate va fi reținută și plătită efectiv de către arendaș până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile către proprietarul terenului. 
 Arendașul trebuie să stabilească, pentru anul 2014, contribuția de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul, respectiv „diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut”. Finanțiștii au explicat că baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. 
 În cazul arendatorului, respectiv proprietarul de teren, încadrarea în plafonul minim menționat anterior se face de către arendaș la momentul plății venitului. Ulterior, prin decizia de impunere anuală, inspectorii fiscali stabilesc obligațiile anuale de plată ale contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de arendator, precum și încadrarea în plafonul maxim prevăzut de lege. „În vederea stabilirii obligațiilor anuale de plată ale contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de arendator, organul fiscal competent are obligația determinării, pe categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, a venitului anual realizat ca sumă de venituri nete anuale. Contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate în cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, numai de organul fiscal competent, la stabilirea obligațiilor fiscale anuale. Obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt cele stabilite prin decizia de impunere anuală„, arată conducerea AJPF Vrancea.
 Conform informării, declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?