Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cine are dreptul la gratuitatea biletelor de tratament


Pensionarii de invaliditate pot depune cereri la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea, în vederea obținerii de bilete de tratament balnear în mod gratuit, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale. Adrian Juravle, directorul instituției, aduce la cunoștința asiguraților că, potrivit legislației în vigoare, mai au dreptul la gratuitate și următoarele categorii de persoane: beneficiarii de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990; beneficiarii de drepturi stabilite în baza prevederilor OUG nr. 105/1999; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea 44/1994 privind veteranii de război; persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensile IOVR; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Acestea trebuie să prezinte, pe lângă certificatul de încadrare în grad de handicap, și programul individual de reabilitare și integrare socială”, a precizat Adrian Juravle.
 La bilete de tratament gratuite mai au dreptul persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și salariații care lucrează în mediu radioactiv – zonele I si II de expunere la radiații. „Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. După repartizarea biletelor gratuite, biletele rămase se repartizează pe serii, stațiuni și unități de tratament, după cum urmează: cel puțin 80% pentru pensionari; până la 20% pentru asigurați”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
     Peste patru mii de cereri depuse deja la CJP Vrancea
 Până la această dată, au fost depuse la CJP Vrancea 4.429 cereri de acordare a biletelor de tratament. Cele mai solicitate stațiuni sunt Covasna, Lacu Sărat, Felix, Olănești, Slănic Moldova și stațiunile de pe litoral (Mangalia, Techirghiol, Neptun, Saturn). „Până la această dată au fost eliberate bilete de tratament balnear pentru primele șapte serii. În total, pentru toate cele nouă serii, au fost repartizate instituției noastre un număr de 2.376 bilete de tratament balnear, fiind eliberate beneficiarilor un număr de 1.545 bilete. Data prezentării în stațiune pentru seria 10 a fost 8 iulie a.c. Conform prevederilor Ordinului nr. 39/04.02.2014 pentru aprobarea Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear, durata sejurului unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile”, a detaliat directorul CJP Vrancea. 
El a precizat că pot beneficia de tratament balnear, în condițiile legii, persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. „Pot beneficia de bilet de tratament balnear persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear. Biletele de tratament balnear se acordă numai în limita locurilor la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat și aprobat prin hotărâre a guvernului. Biletele se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se acordă bilete de tratament balnear în funcție de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, stațiuni și unități de cazare”, a declarat Adrian Juravle.
       Criterii specifice de acordare a biletelor pentru pensionari 
 Pentru categoria de pensionari cu suportarea unei contribuții individuale, pentru acordarea biletelor se ține cont de următoarele criterii:  dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a beneficiarului;
cuantumul pensiei. Actele pe care trebuie să le depună pensionarii la CJP Vrancea în vederea obținerii unui bilet sunt: cerere; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relatii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.  
„În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele de pensii sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensie și de drepturi salariale vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea. 
 
       Criterii specifice în cazul salariaților
 În cazul salariaților, criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu suportarea unei contribuții individuale, sunt următoarele: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani; nivelul câștigului brut de natură salarială realizat, respectiv al venitului lunar asigurat, care au constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale. 
Actele pe care această categorie de beneficiari trebuie să le depună la CJP sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverința eliberată de angajator sau de entitățile asimilate angajatorului pentru luna anterioară celei în care se efectuează repartiția sau cuponul mandat poștal sau talonul curent pentru indemnizația de șomaj, din luna anterioară celei în care se realizeaza repartiția, sau adeverința privind calitatea de asigurat pe bază de contract de asigurare; declarație pe proprie răspundere că nu realizează venituri de natură salarială sau asimilate acestora din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale sau din domeniul ordinii publice și siguranței naționale, cu excepția persoanei care depune adeverința cu veniturile realizate. 
„În situația salariaților/ asiguratilor pe bază de contract sau declarație de asigurare, cuantumul contribuției individuale este de 50% din prețul biletului în situația în care veniturile salariale brute/venitul asigurat se situează sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2298 lei), și 100% din prețul biletului în situația în care veniturile salariale/venitul asigurat brute se situează peste cuantumul salariului mediu brut pe economie”, a declarat directorul Adrian Juravle, precizând că potrivit art. 2 din HG nr. 51/2014, în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2014 un număr de maxim 59.641 locuri la tratament balnear, la nivelul întregii țări. La acestea se adaugă biletele de tratament balnear din unitățile private.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?