Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Tabără internațională de voluntari, pentru cinstirea eroilor de război


Un grup format din zece elevi de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani, alături de alți zece elevi de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, dar și câțiva elevi de la un liceu din localitatea germană Rostock, vor da o mână de ajutor pentru curățarea mormintelor eroilor germani de război, în cadrul unei tabere de voluntariat ce se va desfășura în perioada 28 iunie – 7 iulie. În România există 170 de cimitire în care sunt înmormântați soldați germani. Tabăra de anul acesta vizează reabilitarea mormintelor din cimitirul de la Frunzoaia, situat pe DN 2L, între localitățile Tișița și Panciu. Elevii Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani vor fi coordonați de profesoarele Marilena Răvaș, directoarea unității de învățământ, și Adriana Oborocea.
Pe lângă activitățile de întreținere a mormintelor, elevii vor desfășura și activități interculturale, vor pleca în excursii, dar vor desfășura și alte activități specifice unei tabere de voluntariat în care sunt implicați adolescenți. Toți cei 30 de elevi din Rădăuți, Focșani și Rostock vor fi cazați în internatul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani și se vor deplasa cu ajutorul unui autocar, pus la dispoziție de armata germană. Toate activitățile vor fi susținute financiar de o organizație non-guvernamentală germană. 
Pentru adolescenții români și germani, tabăra de voluntariat este un bun prilej de a-și dezvolta spiritul de echipă, de a socializa, dar mai ales de a cunoaște istoria. Potrivit inițiatorior, tabăra de voluntariat dorește cinstirea memoriei eroilor, indiferent de naționalitate. Inițiativa aparține unei organizații non-guvernamentale din Germania, respectiv Uniunea Populară Germană pentru îngrijirea mormintelor de război, coordonată de Birgit Rüge-Fischer, de lt.col în rezervă Valentin Treml, fost cadru militar în armata Germaniei, precum și de Petra Klawitter, profesor de istorie din Germania. Scopul activităților este de a întreține cimitirele de război în amintirea victimelor, dar și organizarea unor activități de informare sub deviza „Împăcarea deasupra mormintelor – Munca pentru pace”. 
Organizația nu este la prima experiență de acest gen. Activități similare s-au derulat și în 2012 și 2011, la Constanța și Rădăuți. În aceste activități s-au implicat ca voluntari elevi români, polonezi și germani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?