Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Nou născuții, expuși riscului de a face tuberculoză și hepatita B


Dozele de vaccin împotriva tuberculozei și hepatitei B, care se administrează bebelușilor în maternitate, sunt epuizate. Medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, ne-a precizat că în maternitățile din județ mai sunt doar câteva doze de vaccin împotriva hepatitei B, cele împotriva tuberculozei fiind epuizate. Prin urmare, nou născuții sunt externați fără a mai fi imunizați. Reprezentanții DSP au solicitat Ministerului Sănătății (MS) câteva mii de doze de vaccin, dar răspunsul acestora a fost că nici firmele nu mai au în stoc aceste doze.
Medicul Maiorov spune că în momentul în care vor fi primite doze noi, nou născuții nevaccinați vor fi imunizați de către medicii din spitale și cei de familie. Totuși, ea le recomandă părinților ca până atunci, să îi ferească pe bebeluși de locurile aglomerate. „Ca și de alte dăți, când maternitățile au rămas fără aceste vaccinuri, bebelușii vor fi recuperați atunci când vom primi dozele solicitate. Bebelușii neimunizați ar trebui să fie protejați, să nu intre în contact cu multe persoane sau să fie scoși în locurile aglomerate”, a spus medicul Marina Maiorov.
Vaccinul BCG este utilizat pentru profilaxia specifică tuberculozei și se administrează nou-născuților în maternitate, la fel ca și vaccinul împotriva hepatitei B. Cele două seruri sunt incluse în Programul Național de Imunizare al MS și sunt gratuite. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?