Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

TOPUL afacerilor de succes. Pandora şi Premium Porc, cele mai mari profituri din 2013


Afacerile din confecțiile textile și din agricultură au adus cele mai mari profituri în anul 2013. Rezultatele economice de anul trecut au fost publicate de Ministerul Finanțelor Publice și arată care sunt patronii care au depășit cu bine perioada de criză economică. La grupul de firme Premium Porc se înregistrează un profit cumulat de peste 15 milioane lei în vreme ce familia Simiz a crescut cu aproape două milioane lei profitul la fabricile de confecții Pandora. La polul opus se află ENET Focșani, cu o pierdere anunțată de peste 21 milioane lei.
 Pandora Prod și grupul Premium Porc s-au menținut în 2013 pe primele locuri în topul celor mai profitabile firme vrâncene, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Pandora Prod, firma de confecții a familiei Simiz, a obținut în 2013 un profit de 12,3 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 128 milioane lei, în creștere cu aproape două milioane lei față de profitul înregistrat în 2012. Societatea Pandora confirmă prin rezultatele economice foarte bune că este cea mai puternică firmă de confecții din Vrancea, fiind furnizor pentru mărci de renume precum H&M sau Zara. De altfel, firmele de confecții care lucrează pentru parteneri externi au raportat cote de profit cel puțin egale cu cele din anii anteriori. Astfel, Roșca Conf a raportat un profit de 5,6 milioane lei, iar Artifex (alt furnizor pentru H&M) un profit de 1,8 milioane lei. 
 Profit au adus însă și afacerile din agricultură. Ca de obicei în ultimii ani, cel mai mare profit raportat îl au firmele din grupul Premium Porc. Consinterfin a anunțat un profit de peste 8,7 milioane lei, Premium Porc un profit de 4,9 milioane lei, Premium Porc Feed a ajuns la un profit de 1,5 milioane lei. Datele economice arată că danezii de la Premium Porc au ajuns un reper pentru agricultorii vrânceni datorită rapidității cu care au repus pe picioare două complexuri de porci din județ și a afacerilor profitabile dezvoltate în ultimii ani. Consinterfin și fostul Suintest sunt exemple de afaceri profitabile pentru crescătorii de animale din agricultura vrânceană. Danezii care au investit în agricultura vrânceană sunt reprezentați de DCH International. Compania de investiții daneză a fost înființată în 2001 și se ocupă de creșterea porcilor prin firmele grupate în jurul Premium Porc în România și Canmark Family Farming, în Canada. 
 O altă firmă cu profit mare în 2013 a fost Metale Internaționale, cu 6,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 111 milioane lei.
         Vinexport, pierdere de cinci milioane lei
 În topul celor mai profitabile firme se află și Vincon, cel mai mare producător de vinuri din România. Firma a obținut un profit de 4,7 milioane lei, iar Vincon Logistic a raportat un profit de peste 5 milioane lei. Profit au raportat și alți producători de vinuri, precum Mera Com Internațional, cu 121 mii lei și Vinexport Trade Mark, cu aproape două sute mii lei. În schimb, unul dintre marii producători vrânceni, Vinexport, a anunțat o pierdere de peste cinci milioane lei în 2013. 
 Tot în agricultură, Comcereal a anunțat un profit de 2,2 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 120 milioane lei. Un profit bun, peste un milion de lei, a obținut și Agricola Prod, societatea condusă de Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. 
 Pentru alte firme din agricultură, relevantă este cifra de afaceri de anul trecut, ținând cont că au derulat investiții masive în retehnologizarea fermelor. Este cazul Agroind Focșani, care are un profit de 214 mii lei, însă a avut venituri de peste 11 milioane de lei. De asemenea, Agro Class a ajuns la un profit de 511 mii lei, un sfert din cifra de afaceri, iar Euroagriservice de la Gologanu a anunțat un profit de 396 mii lei. Cel mai mare producător de produse din carne din județ, Aurora Com de la Odobești, continuă evoluția bună din ultimii ani și a anunțat profit de 1,4 milioane lei. Pe lista firmelor cu profit regăsim și Compania de Utilități Publice Focșani, cu 321 mii lei, în scădere față de anii trecuți. 
         ENET are cele mai mari pierderi
 La polul opus se află ENET Focșani. Aceasta conduce detașat în topul firmelor cu cele mai mari pierderi, cu 21 milioane lei. Aceasta în condițiile în care veniturile din 2013 au fost de 38 milioane lei. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, datoriile totale ale ENET au ajuns la 132 milioane lei, în vreme de creanțele sunt de doar 26 milioane lei. De menționat că producătorul de energie termică din Focșani se află pe pierdere de ani buni. Datele economice arată că situația financiară dificilă a fost însoțită de o reorganizare a societății. Comparativ cu anul 2008, societatea a disponibilizat sau au plecat de bună voie peste o sută de angajați. Dacă în 2008, la Enet lucrau 445 de salariați, în 2013, numărul de muncitori raportat la Finanțe a fost de doar 300. 

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?