Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Au apărut primele oferte de vânzare a terenurilor agricole pe site-urile primăriilor vrâncene


Vânzarea terenurilor agricole din extravilan încă nu se face după o procedură comună pentru toate localitățile. Deși au apărut deja primele oferte de vânzare, primăriile aplică noua lege după cum au înțeles-o specialiștii din comuna respectivă. La Jariștea, un hectar de vie se vinde cu circa 24 mii lei iar la Vidra, un sfert de hectar teren arabil costă doar 1500 lei. Deși mai complicată, noua legislație în domeniul tranzacțiilor cu terenuri agricole asigură o mai mare transparență în domeniu, iar orice potențial vânzător are asigurat accesul la informații despre prețurile practicate. 
 Reprezentanții instituțiilor publice spun că procedura complexă prevăzută de noua legislație în care vânzătorul trebuie să anunțe mai multe instituții ale statului nu este foarte clară în special în ceea ce privește tipurile de documente, modul în care acestea sunt transmise către Direcția Agricolă, Ministerul Agriculturii. Conducerea Direcției Agricole spune că va înștiința Instituția Prefectului, Consiliul Județean pentru a obține sprijinul la diseminarea informațiilor despre cum trebuie aplicată noua lege referitoare la vânzarea terenurilor. „Vom trimite o adresă către Instituția Prefectului, Consiliul Județean în care să solicităm sprijinul pentru a realiza o procedură comună de lucru la nivelul tuturor localităților. Poate vom organiza o întâlnire cu reprezentanții primăriilor în care să oferim aceste informații. Există și posibilitatea să folosim portalul intranet de la nivelul Prefecturii pentru transmiterea acestor informații către toate primăriile”, a afirmat directorul Petra Ochișor. 
 Între timp au apărut deja primele oferte de teren agricol din extravilanul localităților, iar unele primării au informat cetățenii despre noile condiții în care se desfășoară aceste tranzacții. La Jariștea, primarul Cătălin Toma folosește și rețeaua facebook pentru ca locuitorii comunei să afle ultimele noutăți. Într-o postare din luna iunie, primarul oferă o serie de informații minime pentru cei care vor să își vândă terenurile. „Prin Legea nr. 17/2014 și Ordinul comun nr. 719/740/M.57/23333/2014 s-au introdus noi reguli privitoare la vânzarea suprafețelor de teren aflate în extravilan. Astfel proprietarul trebuie să depună la Primărie o Cerere privind afișarea Ofertei de vânzare precum și Oferta de vânzare în care trebuie să specifice următoarele: – datele de identificare ale proprietarului/proprietarilor; – datele de identificare ale terenului; – prețul cerut. Cererea va fi însoțită de următoarele documente: – copie CI/BI; – act de proprietate în original și copie, – dovada înscrierii terenului în Cartea Funciară. Oferta de vânzare se afișează la sediul Primăriei unde va sta timp de 30 de zile și se afișează pe site-ul acesteia, www.primariajaristea.ro„, se arată în anunțul Primăriei. La această comună sunt deja două anunțuri de vânzare, pentru suprafețe de vie. Până acum prețul unui hectar de vie este de 24 mii lei, adică circa cinci mii euro. O altă comună unde au început să fie publicate anunțurile de vânzare a terenurilor din extravilan este Vidra. Suprafețele pe care doresc proprietarii să le vândă sunt mai mici, de circa un sfert de hectar iar prețul este de 1500 lei. Adică șase mii de lei pentru un hectar, un sfert din prețul unei suprafețe similare cu vie din Jariștea. 
        Procedura de vânzare a terenurilor
 Noua lege de vânzare a terenurilor agricole extravilane, legea 17 din 2014, prevede că orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane va trebui respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. Conform noii legi, tranzacțiile cu terenuri pot fi anulate dacă ofertele de vânzare a terenurilor nu sunt făcute, în primul rând, preemptorilor, așa cum sunt definiți în legea 17 din 2014. De menționat că prevederile legii nu se aplică vânzărilor între rude de până la gradul al treilea. 
 Cei care vor să își vândă terenurile trebuie să anunțe în primul rând la primăria din raza localității unde se află bunul imobil. Aici trebuie depusă o cerere prin se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, pentru a fi adus la cunoștința preemptorilor. Cererea trebuie însoțită de oferta de vânzare și documentele doveditoare, cu informații despre teren, adică preț, amplasament, categoria de folosință, documente de la Cadastru. Primăria trebuie să afișeze oferta atât la sediul său cât și pe internet, dacă are o pagină web. Oferta de vânzare trebuie afișată o perioadă minimă de 30 zile. De asemenea, primăria trimite atât la Direcția Agricolă cât și la Ministerul Agriculturii un dosar cu lista preemptorilor, oferta de vânzare a terenurilor și celelalte documente. Odată dosarul înregistrat, oferta de vânzare este postată pe site-urile celor două instituții și în registrele înființate cu acest scop. Abia dacă în termenul de 30 de zile nu a fost identificat niciun preemptor care să cumpere terenul se va decide că tranzacția este liberă, iar vânzătorul poate decide cui îi poate vinde. Însă chiar și în aceste condiții, vânzătorul nu poate vinde terenul în orice condiții. „Dacă în ofertă nu este prevăzută nicio condiție, terenul se poate vinde în orice condiții, cu excepția diminuării prețului”, se precizează în normele de aplicare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?