Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Uniristul Lucian Savin: viitor avocat, gata să-i ajute pe oameni


Lucian Savin este unirist cu acte în regulă, pentru că învață la Colegiul „Unirea” din Focșani încă din clasa a V-a. Anul acesta a absolvit clasa a XII-a ca șef de promoție, cu media 9,97, iar acum se pregătește intens pentru examenul de Bacalaureat. Acesta este primul hop pe care îl are de trecut până va ajunge student la Facultatea de drept. Vrea să devină avocat pentru că, spune el, vrea să ajute oamenii, susținându-le cauzele în instanță. Până în clasa a XI-a l-au fascinat științele reale, însă de un an a descoperit istoria și așa a ales să își îndrepte pașii în viață către drept. Este un tânăr optimist și frumos și investește pasiune în tot ceea ce face. Poate pasiunea l-a adus unde este acum, pe cel mai înalt loc, într-un colegiu în care performanța este atinsă de aproape toți elevii. Mai mult ca sigur Lucian a avut, pe lângă pasiune, și multe visuri, în care a crezut din tot sufletul. Este un tânăr ambițios, deși pare un puști care abia descoperă viața de licean. Are mult bun simț și este educat, este modest și așteaptă cu multă răbdare ca ceea ce și-a propus să se și realizeze. Asta pentru că vrea să-și facă părinții mândri de el. Tatăl său este cunoscutul chirurg plastician Corneliu Savin.
Rep.: Ce au însemnat pentru tine anii petrecuți la Colegiul Național „Unirea”?
L.S.: Sunt de 8 ani elev al acestui liceu. Au fost 8 ani în care am învățat, m-am dedicat învățăturii, dar m-am și distrat, am avut un colectiv deosebit. Mare parte din colegii de la gimnaziu i-am avut și la liceu. Prieteni foarte buni, am petrecut momente deosebite alături de ei, atât la învățătură, cât și în afara școlii. 
Rep.: De ce ai ales Colegiul Național „Unirea”? A fost opțiunea ta sau a părinților?
L.S.: A fost alegerea mea, eu doar am respectat tradiția. Tatăl meu a terminat aici și mi-am dorit de mic să vin aici, știind că este cel mai bun liceu. A fost extraordinar, profesorii sunt dedicați, ne-au încurajat.
Rep.: Cu ce medie ai terminat anul acesta școlar?
L.S.: Cu 9,97. În fiecare an am terminat cu această medie. În clasa a IX-a și a X-a am avut pe primul semestru 9 la istorie, iar în clasa a XI-a și a XII-a am avut, culmea, 9 la matematică. 
Rep.: Care au fost materiile tale preferate?
L.S.: Am fost atras încă de mic de disciplinele reale, cu predilecție matematica. Am avut norocul că în clasa a V-a am avut o profesoară deosebită, Mariana Guzu, care ne-a ghidat spre matematică. Eram un nucleu în clasă, care participam la olimpiade, concursuri și apoi, la liceu, prin alegerea profilului, matematică-informatică, am ales să continui această pasiune. M-am preocupat și de fizică, și de informatică, iar în clasa a XII-a am efectuat o schimbare către disciplinele umaniste, hotărându-mă să dau la drept.
Rep.: Ai participat la multe concursuri și olimpiade școlare?
L.S.: Da, la foarte multe concursuri. Am fost calificat la națională în clasa a IX-a și a X-a la matematică, dar și în gimnaziu de două ori și premiul II în clasa a XI-a la etapa județeană. Cred că am 3 medalii pe acasă și diplome cam 40-50. 
Rep.: Concursurile la care ai participat te-au încurajat să îți dorești mai mult?
L.S.: Este un impuls foarte bun atunci când reușești. În primul rând te dezvoltă ca om, îți dezvolți gândirea matematică prin studiul acestei discipline, iar când vezi că ți se recompensează efortul, munca… da, este un impuls și parcă vrei din ce în ce mai mult. 
Rep.: Au fost făcute sacrificii pentru obținerea acestor rezultate?
L.S.: Nu pot să spun că au fost făcute sacrificii. Dacă de-a lungul timpului am renunțat la ieșitul în oraș cu prietenii. Da, s-a întâmplat, dar nu privesc ca pe un sacrificiu, ci ca pe o investiție către viitor. Am avut parte de profesori deosebiți care au explicat totul foarte clar și înțelegeam foarte clar la această disciplină. Consider că venea de la sine înțelegerea.
Rep.: Ai un secret pe care îl folosești pentru a învăța?
L.S.: Până la începutul clasei a XII-a, când m-am hotărât să schimb înclinația, eram axat pe disciplinele reale, aceste discipline nu sunt bazate pe tocit. După ce înveți, faci probleme, exerciții. Începând cu clasa a XII-a, nu pot să spun că m-am dat pe tocit, doar că la admitere la facultatea de drept se dă admitere la gramatică, la vocabular, la partea de limbă română și la economie. Iar la economie trebuie să înveți o carte pe de rost, este un pic diferit. Mi-a fost puțin mai dificil la început, dar m-am obișnuit pe parcurs.
Rep.: Biblioteca a avut un rol important în viața ta?
L.S.: Citesc cu plăcere. Am trecut pe la bibliotecă de destule ori, îmi plac romanele polițiste, îmi place Agatha Christie. Nu am o pasiune deosebită pentru citit, pentru că m-am dedicat altor activități. 
Rep.: Ce pasiuni mai ai?
L.S.: Îmi place să călătoresc. Cea mai interesantă țară pe care am vizitat-o a fost Japonia. M-a impresionat diferența în modul de gândire al oamenilor. Este o civilizație total diferită, au o religie total diferită și te simți în altă lume. Am vizitat-o pe verișoara mea acolo, care este profesoară de limbă engleză în Osaka. Îmi mai place să ies cu prietenii, să mă uit la filme și îmi place baschetul, dar a trebuit să renunț.
Rep.: Ce metode folosesc profesorii pentru a vă capta interesul spre studiu aprofundat?
L.S.: Nu pot să spun că folosesc o metodă inovativă. Mi-a plăcut foarte mult la acest liceu, că elevii participă activ în timpul orelor. Profesorul predă, după care discută cu elevii, iar fiecare își spune punctul de vedere: dacă a înțeles sau nu, ce îi convine și ce nu. Nu sunt rigizi, iar dacă cuiva nu îi convine modul de predare poate să spună, iar profesorul își modifică imediat modul de a preda. 
Rep.: Ai chiulit vreodată de la ore? Ai avut absențe?
L.S.: De chiulit pot să spun că nu am chiulit (râde), dar am înregistrat și absențe, sper că nu foarte multe…
Rep.: Ai avut timp să participi la activitățile extrașcolare?
L.S.: Da, la Colegiul „Unirea” se pune accent pe activitățile extrașcolare. Totul se îmbină foarte bine în acest liceu. Trebuie să o menționez pe doamna Sârbu, care este coordonatoarea acestor proiecte. Am participat la organizarea balului bobocilor, al balului mărțișorului, la zilele liceului, halloween, am fost și membru în echipa de baschet.
Rep.: O bună parte dintre tineri optează pentru universități din afara țării. Tu nu ai fost tentat de această posibilitate?
L.S.: Trebuie să recunosc că am luat în considerare această variantă, dar de când m-am hotărât să dau la facultatea de drept, mi-am dat seama că această facultate o poți face doar în România. Este un domeniu care oarecum te leagă de o anumită țară și am hotărât să râmâmn aici.
Rep.: De ce drept, având în vedere că în familia ta majoritatea sunt medici?
L.S.: Este puțin ciudat, și părinții au fost surprinși. Am purtat diverse discuții deschise cu prietenii mei, cu rudele, am fost la tribunal și am văzut în ce constă această meserie și am considerat că asta mi s-ar potrivi. Îmi place ideea de a ajuta oamenii, de a-i apăra. 
Rep.: Nu te-a tentat să dai la medicină?
L.S.: Foarte multe persoane mă întreabă asta. Este o facultate foarte grea, îi apreciez pe cei care fac medicină, pentru că se pun în slujba oamenilor. Eu, sincer, nu cred că aș fi în stare să acumulez un asemenea volum de informații. 
Rep.: Care este relația cu părinții?
L.S.: Mă înțeleg foarte bine cu ai mei, suntem o familie unită. Eu am un frate mai mare, care a terminat automatica, și ne înțelegem foarte bine. M-au susținut întotdeauna, au fost întotdeauna deschiși, m-au lăsat să aleg ce vreau eu și au spus că mă vor susține. 
Rep.: Timp liber mai ai? Mergi în cluburi?
L.S.: Da, ca orice tânăr de vârsta mea. Consider că dacă te organizezi cât trebuie și începi să studiezi pentru Bacalaureat din timp, nu se pune problema de a nu avea timp liber. 
Rep.: De ce ai tins să obții nota maximă?
L.S.: Mereu am încercat să mă autodepășesc, să învăț bine la toate materiile. Am învățat pentru mine și am văzut că se poate. Am încercat să fiu elevul perfect, dar am reușit să fiu elevul aproape perfect (zâmbește). Dacă muncești, înveți, nu se poate să nu obții note mari. Nu am fost nici tocilarul clasei, mai ales că ieșeam în oraș cu colegii, eram primul care dădeam startul ieșirilor. 
Rep.: Ai emoții pentru examenul care se apropie?
L.S.: Pentru probele orale nu îmi fac probleme, dar pentru cele scrise nu pot spune că nu am emoții, dar consider că m-am pregătit destul de bine. 
Rep.: A fost utilă simularea examenului de Bacalaureat din iarnă?
L.S.: Utilă, pentru că ne-a arătat nivelul la care ne aflăm și punctele unde trebuie să lucrăm. 
Rep.: Materia pentru Bacalaureat este prea stufoasă?
L.S.: Mie personal nu mi se pare prea încărcată materia. În alte țări spre deosebire, în ce privește matematica, anumite capitole se studiază în facultate, iar la noi se studiază în timpul liceului. Pe de o parte este  bine, pentru că îi obișnuiește cu materia pe cei care vor să studieze matematică mai departe, pe de altă parte s-ar putea ca pe unii să-i deranjeze, pentru că este prea multă materie. Pentru mine personal, consider că este foarte bun sistemul nostru de învățământ și ca dovadă, în fiecare an sunt elevi și studenți care obțin medalii, premii la concursuri internaționale.
Rep.: Mai dorești să adaugi ceva?
L.S.: Aș dori să le urez celor care vor veni în clasa a IX-a la liceu să se bucure de această perioadă. Să se bucure, dar să se și distreze, cred că este cea mai fericită perioadă din viața noastră. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?