Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Peste 24.000 de euro pentru două studii privind activitatea ENET după modernizare


Finalizarea investiției de modernizare a sistemului centralizat de încălzire din municipiul Focșani, datorită proiectului cofinanțat din fonduri europene, a ridicat și întrebarea eficienței noii activități de producere și distribuție a energiei termice, după realizarea noii centrale termice și reabilitarea unor puncte termice și rețele din zona de sud și centru a municipiului. Drept urmare, Consiliul Local Focșani a aprobat săptămâna trecută un proiect de hotărâre privind alocarea unor sume din cota de dezvoltare a sistemului termic, pentru realizarea unor studii necesare pentru stabilirea noilor parametri de funcționare a sistemului centralizat proaspăt modernizat. În consecință, conducerea SC ENET SA a propus utilizarea sumei constituită din cota de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică pentru realizarea unui studiu privind auditul activității de producere, transport, distribuție după modernizare, în valoare de 56.000 lei și a unui studiu privind „Interconectarea CET Focșani cu sistemul de transmisiuni operative CNTE Transelectrica SA – Dispecer Energetic Bacău” – 53.500 lei. În total, cele două studii însumează 109.500 lei, respectiv 24.300 euro. De asemenea, pentru achiziția de echipamente cu și fără montaj (5 locatori, 10 pompe, 5 bucăți cric cu cremalieră și 7 polizoare), s-au alocat  64.200 lei. Finanțarea acestor investiții va fi efectuată din cota de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, în proporție de 5% din tariful de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Cota de dezvoltare, constituită într-un cont distinct, este utilizată de SC ENET SA Focșani conform programului aprobat de Consiliul Local Focșani. 
         ENET trece pe tensiunea de 20 KV
 De asemenea, pe parcursul implementării proiectului cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028”, s-a constatat necesitatea includerii unor investiții pentru continuarea modernizării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, a căror realizare va conduce la continuarea eficientizării funcționării sistemului.  Astfel, a apărut necesitatea schimbării soluției existente de racordare prin trecerea de la tensiunea 6 KV la tensiunea de 20 KV. „În vederea implementării noii soluții de racordare sunt necesare lucrări noi care să includă livrarea și instalarea de echipamente și cabluri pentru tensiunea de 20 KV. Totodată, prin trecerea de la tensiunea de 6 KV la tensiunea de 20 KV, sunt necesare și unele lucrări de automatizări și de adaptare a sistemelor auxiliare interne din cadrul CET Focșani, pentru asigurarea funcționării în noul regim”, se arată în raportul care însoțește un proiect de hotărâre aprobat tot săptămâna trecută de Consiliul Local Focșani.
 Pentru rezolvarea acestor situații, Primăria Focșani a solicitat la sfârșitul lunii noiembrie 2013 Ministerului Mediului – Autorității de Management POS Mediu modificarea aplicației de finanțare existente, prin includerea în cadrul proiectului a unui nou contract care să cuprindă investițiile necesare. Ministerul Mediului și-a dat acceptul. În acest context s-a procedat la actualizarea aplicației de finanțare, în vederea includerii în cadrul proiectului a unui nou contract care să cuprindă lucrările necesare funcționării la parametri optimi a noii centrale termice. Lucrările propuse vor face obiectul  unui act adițional la contractul de finanțare și au ca termen de punere în funcțiune luna mai 2015, cu o contribuție financiară din partea aplicantului municipiul Focșani de 5% în cadrul bugetului de cheltuieli.

38 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?