Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Comisioane și taxe noi pentru pensionari și asigurați


Decizia Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) nr. 1/2014 privind comisionul și tariful care se percep de către Casa Națională de Pensii Publice și de către casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și de plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 405, din 2 iunie 2014.  Astfel, pentru reținerile din pensii, efectuate de către Casa Județeană de Pensii (CJP) în calitate de terț poprit, se percepe un comision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul reținerii. Acest comision se percepe și se încasează de la pensionar, prin reținere din pensie.
 Au fost stabilite și tarifele ce se percep pentru o serie de operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale. Astfel, asigurații plătesc 15 lei pentru eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, conform art. 50 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. Pentru eliberarea, la cererea asiguraților, a adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic se percepe o taxă tot de 15 lei. Pentru eliberarea acestor documente, tariful se percepe pentru fiecare certificat, respectiv pentru fiecare adeverință.
 Vor plăti 17 lei cei care solicită eliberarea adeverințelor care conțin informații necesare executării silite, cerute de către executorii judecătorești. Pentru eliberarea acestor documente, tariful se percepe pentru fiecare persoană pentru care se oferă informații.
 Aceleași tarif de 15 lei, se percepe și în situațiile în care: asiguratul/ beneficiarul de drepturi de asigurări sociale solicită, prin aceeași cerere, mai multe documente de natura celor amintite mai sus; pentru eliberarea adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic, este necesar ca și o altă casă teritorială de pensii decât cea sesizată prin cerere să elibereze, la rândul ei, un asemenea document (asiguratul a muncit în două sau mai multe județe). De menționat că toate aceste operațiuni se efectuează numai după confirmarea achitării tarifului.
  Ordinul președintelui CNPP mai prevede un tarif de 0,5 lei/pagină ca fiind costul serviciilor de copiere a documentelor solicitate în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
 
        Unde se plătesc aceste taxe și comisioane
 
 Tarifele percepute pentru operațiunile aferente sistemului de pensii se achită la casieria Casei Județene de Pensii ori, după caz, la casieria CNPP, prin dispoziție de încasare către casierie sau prin ordin de plată, direct în contul 22.36.03.50 „Alte venituri” al bugetului asigurărilor sociale de stat, deschis la unitățile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor județene de pensii și a Casei de Pensii a Municipiului București. „Tarifele percepute pentru operațiunile aferente sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale se achită la casieria caselor teritoriale de pensii sau, după caz, la casieria CNPP, prin dispoziție de încasare către casierie ori, după caz, prin ordin de plată, direct în contul 22.30.03.07 «Alte venituri pentru asigurările de accidente de muncă și boli profesionale» al bugetului asigurărilor sociale de stat, deschis la unitățile Trezoreriei Statului”, reglementează Ordinul președintelui CNPP. 
 Decizia președintelui CNPP nr. 1/2014, recent intrată în vigoare, abrogă Decizia nr. 1/2012 privind comisionul și tarifele care se percep de către Casa Națională de Pensii Publice și de către casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și de plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii. 
 Dacă tarifele și comisioanele percepute acum, conform noii Decizii, nu sunt diferite față de cele instituite acum doi ani, totuși actualul document nu mai prevede operațiunile efectuate gratuit de CNPP. Mai precis, Decizia nr. 1/2012 stabilea faptul că nu se percepe niciun tarif pentru unele operațiuni, dintre care: eliberarea, la cererea pensionarilor sau a persoanelor care, prin casa teritorială de pensii, încasează drepturi bănești stabilite în baza unor legi cu caracter special, a adeverințelor privind calitatea și/sau cuantumul pensiei sau al respectivelor drepturi; eliberarea către altă casă teritorială de pensii sau către casele de pensii sectoriale, la cererea acestora, a adeverințelor privind stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii; eliberarea, la cererea asiguratului sau a angajatorului acestuia, a adeverinței de stagiu de cotizare necesare obținerii certificatelor privind legislația aplicabilă (formularul E 101, documentul portabil A 1, respectiv alt formular de legatură convenit), utilizate în aplicarea regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială și a acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale la care România este parte.
Aceste dispoziții nu se mai regăsesc în Decizia președintelui CNPP nr. 1/ 2014, așadar, cei care solicită toate aceste documente vor trebui, probabil, să plătească.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?