Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Amenzi pentru comercianţii de jucării chinezeşti


Comercianții de jucării importate din China au magnet la amenzile comisarilor de la Protecția Consumatorilor. Sancțiunile au fost aplicate din cauza calității jucăriilor produse de asiatici în urma unui control derulat în ultima săptămână. Comisarii au verificat 14 operatori economici, iar la 13 dintre aceștia au fost constatate abateri de la prevederile actelor normative în domeniu. Principalele abateri au fost cele de informare, „pe parcursul perioadei neidentificându-se jucării care să pună în mod real în pericol securitatea micilor consumatori”. Protecția Consumatorilor arată că la 12 comercianți au fost găsite jucării provenite din import „în principal din China, la care nu se declară pe ambalaj sau etichete denumirile și adresele importatorilor din România sau din Uniunea Europeană, cei care au introdus jucăriile pe piață neasumându-și responsabilitatea comercializării lor”
 În alte cazuri s-au găsit jucării fără niciun fel de etichete sau jucăriile aveau aplicate etichete cu traducerea incompletă și incorectă a avertismentelor generale și specifice, a precauțiilor de utilizare, a instrucțiunilor de utilizare etc. De pe alte jucării lipsea numărul unic de identificare a jucăriei, respectiv tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare. Comisarii au aplicat 12 avertismente și 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 30 000 lei. 
 Totodată, a fost dispusă oprirea temporară de la comercializare a 836 jucării, în valoare totală de 8.517 lei, până la eliminarea deficiențelor constatate, în cazul în care acest lucru este posibil. „În permanență urmărim existența pe piață a unor jucării cu risc, notificate de alte țări sau de către ANPC, de exemplu:  jucării pentru copii sub 36 luni cu părți mici detașabile, care pot fi înghițite, jucării cu muchii ascuțite, cu șnururi sau cabluri care determină un pericol de rănire, de ștrangulare. Părinții trebuie să fie foarte atenți ce jucării cumpără pentru copiii lor, să respecte avertismentele generale de vârstă, să citească ei înșiși avertismentele specifice și precauțiile de utilizare, chiar să-i supravegheze pe copii când se joacă, mai ales cu jucăriile complexe, pentru a evita supunerea copiilor la un risc major. Åži oricând consumatorii au dubii asupra siguranței jucăriilor, să sesizeze acest lucru imediat, pentru ca orice potențial pericol să fie eliminat de pe piață”, a afirmat comisarul șef adjunct al Comisariatului Vrancea, Dumitru DilÇŽ. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?