Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

AMENZI pentru condițiile de creștere a porcilor

Inspectorii veterinari vrânceni au amendat proprietarul unei stâni din Slobozia Ciorăști care creștea porci în libertate lângă o fermă comercială din localitate. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea arată că la stâna respectivă au fost găsiți 11 porci necrotaliaţi care erau liberi, drept pentru care proprietarul a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1500 lei. O altă amendă de 1500 lei a fost aplicată de veterinari unui șofer care a fost depistat în trafic, în urmă cu o săptămână, că transporta 35 de porci deși nu avea autorizație sanitară veterinară pentru mijlocul auto și nici aviz interjudeţean. Șoferul a primit o amendă de 1500 lei iar porcii au fost puşi sub sechestru sanitar – veterinar către exploataţia proprie din localitatea Costeşti, Buzău, pentru a fi examinaţi clinic de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. În total, în ultimele săptămâni, inspectorii veterinari au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de 15120 lei. Sancțiunile au fost dispuse pentru vânzarea de porci fără documente sanitare veterinare, deţinere de animale fără documente sanitare veterinare și folosirea unor mijloace de transport animale vii fără autorizaţie sanitară veterinară.

Conducerea DSVSA precizează că în continuare va fi respectat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane aprobat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor. Printre măsurile dispuse se numără amplasarea a trei filtre de control rutier la intrările/ieşirile din localităţi împreună cu reprezentanţi ai IPJ Vrancea, IJJ Vrancea și DSVSA Vrancea. Sunt interzise circulaţia și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieşi din exploataţie fără autorizarea autorităţii competente în urmatoarele şapte zile de la stabilirea zonei. Porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuți în cursul a cel puţin 30 zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare si dezinfecţie şi dacă este necesar de dezinsecţie a exploataţiei infectate. După 30 de zile dacă condiţiile prevăzute de legislaţie sunt întrunite, DSVSA poate autoriza ieşirea porcilor din exploataţia respectivă pentru a fi direct transportaţi spre un abator desemnat de DSVSA, de preferinţă în interiorul zonei de protecţie sau de supraveghere în vederea sacrificării imediate și procesarea într-o unitate autorizată sanitar veterinar cu derogare din partea DSVSA. Orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane, precizează DSVSA Vrancea

Veterinarii au dispus suspendarea, pe o perioadă nedeterminată, a activității din târgurile de animale vii precum și orice altă aglomerare de animale, respectiv expoziţii, circuri, bâlciuri. În această perioadă s-a dispus monitorizarea comercializării porcilor vii, a cărnii, produselor din carne și a subproduselor nedestinate consumului uman, a furajelor precum și a altor specii de animale pe teritoriul judetului Vrancea prin efectuarea de controale în trafic. Periodic se vor efectua controale atât la fondurile de vânătoare cât şi la exploataţiile comerciale de porci urmărindu-se respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică pentru Pesta Porcină Africană. Veterinarii precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Vrancea, sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislația in vigoare.

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

 

Cerințele de biosecuritate care trebuie respectate de crescătorii de porci:

  1. Porcii trebuie ţinuţi in spaţii îngrădite fără a veni in contact cu porcii din alte exploataţii , cu porcii mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  2. Animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare /lături care sa să conţină resturi din carnea de porc gătită în familie ;
  3. Să nu existe contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;
  4. Scroafele sau vierii să nu fie scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din alta exploataţie;
  5. În zonele în care Pesta Porcină Africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă sau fân provenite din zonele cu restricţii;
  6. Deţinătorii de porci domestici din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică modificările apărute în starea de sănătate a porcilor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?