Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Alianţa PSD-UNPR-PC, victorie covârşitoare la EUROPARLAMENTARE


Alianța PSD-UNPR-PC a obținut o victorie covârșitoare la alegerile europarlamentare de duminică. Conform primelor rezultate, aproximativ 48 la sută dintre vrânceni au votat candidații Alianței PSD-UNPR-PC. Candidații liberali au obținut doar 11,7% din voturile vrâncenilor, cei ai PDL – 8,5%, iar ai PMP – 8,3%.
Candidații PSD-UNPR- PC au obținut peste 70% din voturi la Vintileasca, Măicănești, Slobozia Ciorăști, Tănăsoaia, Ploscuțeni și peste 60% la Negrilești, Bîrsești, Cîmpuri, Cîrligele, Corbița, Străoane, Nereju, Poiana Cristei, Vîrteșcoiu, Gologanu. La Odobești, Alianța PSD-UNPR-PC a obținut 54,4% dintre voturile vrâncenilor, la Mărășești – 50,2%, conform primelor numărători.
 La închiderea urnelor, la ora 21.00, prezența la vot în județul nostru a fost de 34,46 la sută, cu două procente peste media națională – de 32,16. Astfel, Vrancea se situează pe locul 16 la nivel național în ceea ce privește prezența la vot. În mediul urban din Vrancea s-au prezentat la urne 30,5 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, iar în mediul rural aproape 37 la sută, potrivit statisticii Biroului Electoral Central.
 Conform Exit-poll-ului CSCI, la nivel național, Alianța PSD-UNPR-PC a primit 43% din voturi, iar PNL a fost votat de numai 14% dintre cei care au mers la urne în cadrul alegerilor europarlamentare. PDL se clasează pe poziția a treia, foarte aproape de PNL, cu 12%, iar PMP trece pragul electoral, obținând 7% din voturi. De asemenea, UDMR a fost votat de 6% dintre români. Mircea Diaconu a obținut 4% din voturi, potrivit informațiilor difuzate de RTv.
 Alianța formată din PSD, UNPR și PC a obținut 41,4% din voturi la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, fiind urmată de PNL, cu 13,4% din sufragii, și de PDL – 11,7%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului Operations Research, difuzate de Antena 3. UDMR a obținut 6,4%, iar PMP – 6,3%. Independentul Mircea Diaconu a fost votat de 4,7% dintre alegătorii veniți la urne pentru alegerile europarlamentare. Exit-poll-ul a luat în calcul opțiunile exprimate de cei care au votat până la ora 21.00.
 Alianța PSD – UNPR – PC ar obține 16 mandate în Parlamentul European, PNL – 6, PDL – 4, UDMR – 3, PMP – 2, unul revenindu-i independentului Mircea Diaconu, conform unei simulări bazate pe rezultatele exit-poll-ului CURS – Avangarde difuzat duminică seară de TVR. 
 Alianța PSD-UNPR-PC îi va trimite în legislativul european pe:
Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă, Victor Boștinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Claudian Frunzulică, Constantin Rebega, Ana Claudia Èšapardel, Andi Lucian Cristea. PNL va fi reprezentat de: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi,
Renate Weber, Eduard Hellvig. PDL va avea ca europarlamentari pe:Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu. Din partea UDMR în PE se vor regăsi: Iuliu Winkler, Csaba Sogor, Vincze-Lorand Gyorgy.
PMP îi va trimite la Bruxelles pe: Cristian Preda, Siegfried Mureșan. Åži independentul Mircea Diaconu a reușit să obțină voturile necesare mandatului de europarlamentar.
 Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică, după euroalegeri, că adversarii formațiunii sale au atacat partidul legat de mesajul „Mândri că suntem români”, el precizând că acesta va fi folosit și la prezidențiale. Victor Ponta a declarat, duminică seară, că de luni liderii PSD sunt dispuși să se așeze la masă cu liderii PNL care doresc refacerea USL, spunând că ar trebui să plătească cei care au jucat la poker soarta Uniunii și au pierdut la cacealma. „Oamenii ne-au văzut în mod corect ca cei care nu ne-am răzgândit după 2012 și vreau să mă angajez acum, după finalizarea acestor alegeri, în fața celor care ne-au votat, că tot ceea ce am promis împreună în 2012 vom duce la îndeplinire. Cred că a fost un mesaj din partea alegătorilor și pentru cei care au jucat la poker soarta USL sau a propriului partid, care au pierdut la această cacealma, și cred că trebuie să-și asume cu siguranță responsabilitate „, a spus Ponta.  
Președintele PNL, Crin Antonescu, declarase, în mai multe rânduri, că dacă PNL obține sub 20% la europarlamentare, va demisiona de la șefia partidului.

UPDATE!!!

Rezultate parțiale la europarlamentare în Vrancea, ora 14.00: Alianța PSD-UNPR-PC are 46,41%

La ora 14.00, Biroul Electoral Județean Vrancea centralizase datele din peste 250 de secții de votare, din cele 359 de secții constituite în vederea alegerilor europarlamentare. Potrivit rezultatelor parțiale, Alianța PSD-UNPR-PC conduce la nivel județean cu 46,41% din voturile valabil exprimate. La mare distanță, pe locul doi, cu 14,51% din voturi, se situează PNL, iar pe trei PDL – 9,57%. PMP a adunat doar 7,35%, iar candidatul independent Mircea Diaconu – 6,29%. PP-DD a obținut sub 5% din voturi în județul nostru.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?