Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Proiectul USL de modificare a Codului muncii, adoptat tacit


Senatorii au adoptat tacit, în data de 28 septembrie, proiectul de modificare a Codului muncii inițiat de parlamentarii USL, anunțul fiind făcut, în plenul de miercuri, de preșe-dintele Mircea Geoană. Proiectul prevede, printre altele, obligativitatea negocie-rilor colective pentru unitățile cu mai mult de 21 de angajați.
Printre măsurile propuse de Opoziție se regăsește și o prevedere potrivit căreia orice modificare în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
În ceea ce privește perioada de probă, proiectul prevede că perioada maximă de probă este de 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și 120 pentru funcțiile de conducere, iar contractul indivi-dual de muncă poate înceta fără preaviz, dar cu o notificare scrisă pe durata perioadei de probă.
De asemenea, angajatorul poate renunța unilateral la clauza de neconcurență prevăzută în contract, plata in-demnizației de neconcurență încetând după minim 30 de zile de la notificarea scrisă adresată salariatului de către angajator privind denunțarea acesteia.
O modificare a articolului 35 din Codul muncii prevede că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

În cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu redu-cerea corespunzătoare a sala-riului, până la remedierea si-tuației.
Pe durata reducerii sau întreruperii temporare a acti-vității, salariații implicați în activitatea respectivă, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
O altă prevedere stabilește că un contract de muncă pe perioadă determinată nu poate fi încheiat pentru mai mult de 36 de luni, iar munca suplimentară poate depăși durata de 48 de ore pe săptămână (durata maximă legală – n.r.) cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
De asemenea, durata concediului neîntrerupt ar fi de cel puțin 10 zile, potrivit pro-punerilor parlamentarilor USL, iar nivelul salariului minim este stabilit prin contracte colective de muncă. În altă ordine de idei, munca la negru ar urma să fie pedepsită cu amendă între 10.000 și 20.000 lei pentru fiecare angajat. Inițiativa a fost depusă de Opoziție după ce Guvernul    ași-a asumat răspunderea, în primăvară, pe propria variantă de modificare a Codului muncii. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?