Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Încep înscrierile pentru învăţământul profesional de 3 ani


Elevii de clasa a VIII-a, care vor să învețe o meserie, sunt invitați să se înscrie, luni 26 mai și marți 27 mai, la una dintre cele opt clase care sunt propuse spre înființare, în cadrul învățământului profesional de stat cu durata de 3 ani. Oferta educațională cuprinde două clase a câte 28 de locuri la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, specializările electronică – automatizări și mecanică. De asemenea, la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani se va înființa pentru învățământul profesional o clasă de 28 locuri, la specializarea industrie textilă și pielărie. 
La Colegiul Tehnic „Ion  Mincu” din Focșani, oferta cuprinde o clasă cu 28 de locuri la specializarea construcții – instalații și lucrări publice. Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani vine în întâmpinarea absolvenților de clasa a VIII-a cu o clasă de 28 de locuri pentru specializarea mecanică. Tot cu o clasă pentru specializarea mecanică încearcă să își atragă adepți din rândul absolvenților de clasa a VIII-a și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani. La Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud se va înființa o clasă de 28 de locuri pentru specializarea mecanică, iar la Liceul Tehnologic din Odobești se va forma o clasă de 28 de locuri pentru specializarea agricultură.
Marele avantaj pentru cei care optează pentru o astfel de formă de învățământ este că la finalul studiilor primesc un certificat de competență, iar pe perioada celor trei ani de studiu li se acordă burse lunare, de câte 200 de lei. În funcție de implicare, elevii vor primi o anumită subvenție și de la agentul economic cu care încheie un contract, încă de la începutul cursurilor. Pe parcursul celor 3 ani, numărul orelor de pregătire practică va fi egal cu numărul orelor de pregătire pentru cultură generală. După absolvire, tinerii se pot angaja sau pot să și continue studiile la învățământ de zi ori seral.
Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani se adresează absolvenților de clasa a VIII-a atât din seria curentă cât și din seriile anterioare. Pentru înscriere este necesară doar fișa de eliberată de Școala Gimnazială unde candidatul a absolvit 8 clase, pentru cei din promoțiile anterioare, respectiv de Școala Gimnazială unde candidatul este elev în clasa a VIII-a în acest an școlar. Fișa de înscriere este eliberată joi, 22 mai, respectiv vineri, 23 mai. 
Potrivit inspectorului de specialitate Mihail Fâsan, pentru înscriere,  candidatul trebuie să se prezinte la unitatea de învățământ care școlarizează elevi pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, cu un părinte sau un reprezentat legal. Elevii care între timp se vor răzgândi și vor alege să continue studiile liceale, în zilele de 5 și 6 iulie pot să se retragă, solicitând fișa de înscriere de la unitatea școlară unde a fost declarat admis. Elevul va preda această fișă școlii gimnaziale, urmând a obține o alta, pentru admiterea la învățământul liceal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?