Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Vrâncenii sunt invitaţi să participe la „Boteitul oilor“


Vrâncenii sunt invitați să participe mâine la cea de-a 12-a ediție a „Boteitului oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. „Boteitul oilor”, un obicei important care vine din negura timpului, este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și apoi stropește animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât și boteitul oilor au  loc în prezența majorității locuitorilor comunei. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munților în aplauzele celor prezenți. 
 Acest obicei a fostpromovat și prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Județean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 si finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea importanței turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a județului (resurse naturale și antropice) din localitățile Bolotești, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păulești, Nistorești, Nereju, Bîrsești, Negrilești si Tulnici. Valoarea totală a proiectului a fost de 590 604,96 lei.
 În anii trecuți manifestările de la Negrilești au fost urmărite și de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment. „Din economiile mele de pensionar am pus bani deoparte și am venit aici pentru a urmări tradițiile și obiceiurile voastre. Aici, la voi, tradițiile sunt mult mai bine păstrate decât în alte țări, iar asta îmi place foarte mult.”, ne spunea în 2012 belgianul Michel D’Hoop. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?