Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Proiecte de 6,6 milioane euro pentru dezvoltarea satului românesc, prin GAL-uri


Cele trei Grupuri de Acțiune Locală (GAL) inițiate de Consiliul Județean Vrancea se mențin în primele zece locuri într-un clasament național al accesării fondurilor europene de către aceste entități, clasament realizat în luna aprilie. Primul loc este ocupat de GAL „Vrancea Sud Est”, cu un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 97%, valoarea sumelor plătite efectiv beneficiarilor fiind de aproape 1,3 milioane euro. Al doilea GAL înființat prin parteneriat cu Consiliul Județean, „Pădurile Dacice”, este pe locul patru la nivel național, cu un grad de absorbție de peste 88%, valoarea sumelor plătite efectiv beneficiarilor fiind de peste 225 mii lei. Al treilea GAL înființat prin parteneriat cu Consiliul Județean, „Valea Râmnicului”, este pe locul șase la nivel național, cu un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 84%, valoarea sumelor plătite efectiv beneficiarilor fiind de peste 575 mii euro. Valoarea fondurilor europene puse la dispoziția celor trei GAL-uri se ridică la peste opt milioane euro, iar contractele semnate de agenții economici și autoritățile locale la circa 6,6 milioane euro. 
 Performanțele obținute de aceste GAL-uri arată că rețeta succesului în accesarea fondurilor europene este simplă. Este nevoie de o strategie de dezvoltare, de voință politică și nu în ultimul rând de sprijin de specialitate din partea funcționarilor instituțiilor statului, în acest caz angajații Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Proiectele derulate prin GAL-uri înseamnă bani europeni folosiți pentru dezvoltarea satului românesc, iar cele peste șase milioane de euro înseamnă zeci de proiecte depuse de autorități locale, de la achiziționarea de utilaje necesare pentru intervenții la deszăpezire până la investiții în reabilitarea infrastructurii. În cazul agenților economici, proiectele au fost pentru dezvoltarea fermelor agricole, instalarea tinerilor fermieri sau pentru realizarea de pensiuni și dezvoltarea turismului. Cele peste 6,6 milioane de euro înseamnă peste o sută de proiecte pentru dezvoltarea satelor vrâncene. 
 Înființarea Grupurilor de Acțiune Locală este o inițiativă a președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, lansată pentru atragerea de fonduri europene către localitățile din Vrancea. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din teritoriu.
 Lista comunelor partenere la GAL-ul „Vrancea Sud-Est” cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, din județul Vrancea, și Brăhășești, din județul Galați. În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și din Buda, Valea Sălciei și Bisoca, județul Buzău. 
 Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?