Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Premierul cere miniştrilor măsuri de relaxare fiscală şi încurajare a investiţiilor


Premierul Victor Ponta le-a cerut miniștrilor Finanțelor, Bugetului și Fondurilor Europene să-i propună măsuri care să conducă la relaxare fiscală, continuarea creșterii investițiilor și crearea unor noi locuri de muncă, pe baza ultimelor date economice favorabile României. „Am cerut ministrului de Finanțe și ministrului Bugetului, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, ca azi (vineri-n.r.) să-mi pregătească o analiză privind efectele practice și concrete în economia românească a tuturor acestor vești bune pe care le-am primit într-un interval scurt de timp, pentru a putea fundamenta deciziile viitoare care să ducă în continuare la relaxare fiscală, la îmbunătățirea și continuarea creșterii investițiilor și a creerii locurilor de muncă și la îmbunătățirea nivelului de trai”, a spus, vineri, Ponta.
El s-a referit la decizia S&P de a îmbunătăți ratingul de țară al României în categoria recomandată investitorilor, arătând că România a trecut în categoria țărilor recomandate pentru investiții stabile. „Salut decizia agenției de rating Standard &Poor’s care, după prima dată după 6 ani, a îmbunătățit ratingul de țară al României, astfel România fiind considerată în categoria recomandată investițiilor cu perspectivă stabilă”, a spus Ponta.
El a adăugat că, astfel, România este considerată de toate agențiile mari de rating, Standard&Poor’s, Fitch și Moody’s, ca fiind o țară cu o posibilitate și o capacitate de dezvoltare stabile și este recomandată investițiilor. „Este o veste bună care completează ceea ce am primit ieri de la Eurostat, și anume, România, țara cu cea mai mare creștere economică din toate cele 28 de țări ale UE, și de asemenea de la INS, faptul că pe primul trimestru investițiile străine directe au crescut cu 30%, cu o treime, față de anul trecut. Acest lucru înseamnă că, pentru toți investitorii internaționali și pentru piețele financiare internaționale, se confirmă progresele macroeconomice structurale ale României și se indică România ca fiind o țară care are creștere economică, care are consolidare fiscală, și-a redus arieratele, a crescut radical rata de absorție a fondurilor europene și a reușit listări la bursă a pachetelor minoritare la multe și principale companii din zona de energie”, a spus Ponta.
Premierul consideră că aceste vești bune „care au venit împreună” vor aduce mai multe investiții, deci se vor crea noi locuri de muncă și vor crește încasările bugetare. Totodată, șeful Executivului a spus că în acest fel se va putea continua pe un drum „pozitiv din punct de vedere economic”, și se vor putea aplica alte măsuri de creștere economică și de susținere a investițiilor. „De la 1 iulie, vor fi scutite de impozit toate profiturile reinvestite și de asemenea reducerea taxării muncii prin reducerea contribuțiilor de asigurări sociale”, a anunțat premierul. 
În acest context, el arătat că rezultatele bune obținute au venit după aplicarea obiectivelor conținute de programul Uniunii Social Liberal și după o perioadă care, în opinia sa, nu a fost benefică. „Este important ca după ce în ultimii 2 ani, după o perioadă, 2010-2011, de dezastru economic, fiscal, bugetar și social, am reușit în 2013 și 2014, pe baza programului de guvernare al USL relansarea economică, consolidarea României, îmbunătățirea radicală a imaginii noastre față de investitorii străini și piețele financiare internaționale, și în acest fel putem să trecem la ceea ce înseamnă, în mod sigur, transformarea creșterii economice în dezvoltare economică pe termen mediu și lung, un proces sustenabil de creare de locuri de muncă, de stabilitate a acestor locuri de muncă, de creștere a veniturilor, atât în zona privată cât și în zona publică, și de asigurare că niciodată în viitorul predictibil dezastrul din 2010, concretizat în tăieri de pensii, de salarii, în creșterea TVA și a tuturor celorlalte taxe, să nu mai poată fi posibile în România”, a afirmat șeful Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?