Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Vrancea, sub Cod Portocaliu și Cod Galben de ploi, vânt și grindină


Va ploua cu găleata astăzi și mâine, spun meteorologii, și există pericol de inundații. Zona de munte a județului se află sub atenționare Cod Portocaliu de ploi, vânt și căderi de grindină, iar zona de câmpie sub Cod Galben, ploile având caracter torențial. Ca urmare a precipitațiilor abundente prognozate, specialiștii hidrologi au emis, la rândul lor, avertizări hidrologice Cod Galben și Cod Portocaliu de inundații. Vizate sunt râurile Putna și Râmnicu Sărat, dar și afluenți ai acestora. 
 Meteorologii au modificat atenționarea meteo Cod Galben de ploi, emisă luni pentru mai multe județe ale țării, printre care și Vrancea. Dacă inițial județul nostru era vizat doar de Cod Galben de ploi, acum situația s-a schimbat. Astfel, pentru jumătate din județ a fost emis un Cod Galben de ploi, iar pentru cealaltă jumătate Cod Portocaliu. 
 Codul Galben, în zona de câmpie a județului, intră în vigoare astăzi, la ora 12.00, și va expira mâine seară, la ora 18.00. Potrivit meteorologilor „în intervalul menționat instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină. În Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, precum și în vestul și sudul Transilvaniei cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp”, se arată în informarea Administrației Naționale de Metetorologie (ANM). 
 Tot miercuri, de la ora 16.00, zona de munte a județului va intra sub incidența Codului Portocaliu de ploi și instabilitate atmosferică. Atenționarea va expira pe data de 15 mai, la ora 2.00. Conform informării, cantitatea de precipitații poate ajunge și la 70 l/mp. „În județele Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea ploile vor avea caracter torențial, iar în intervalul menționat se vor cumula local peste 60…70 l/mp”, au mai precizat reprezentanții ANM. 
        Pericol de inundații 
 Cantitățile însemnate de precipitații anunțate de meteorologi vor duce și la creșterea debitelor râurilor. În acest context, reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis avertizări hidrologice Cod Galben și Cod Portocaliu, care vizează și Vrancea. 
 Reprezentanții INHGA spun că fenomenele vizate sunt creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație, scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale. 
 Codul Galben pentru județul Vrancea, care înseamnă risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, intră în vigoare în această dimineață, la ora 9.00, și este valabil până vineri seara, la ora 18.00. „Începând cu data de 14.05.2014 ora 00:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Timiș și Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), pe Jiu și afluenții săi (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj). Începând cu data de 14.05.2014 ora 09:00, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj și Sibiu, pe unii afluenți ai Mureșului din județul Hunedoara, pe Călmățui și Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Argeș și afluenți (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Călărăși), Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova, Ilfov și Ialomița), Buzău (județele Covasna, Buzău și Brăila), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), Putna (județul Vrancea)”, se arată în avertizarea hidrologilor. 
        Risc de viituri majore
 Hidrologii spun că pâraiele și râurile mici ar putea ridica probleme, sens în care a fost emis un Cod Portocaliu. Avertizarea semnifică risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării. Codul Portocaliu intră în vigoare astăzi, la ora 14.00. În atenționarea hidrologilor se arată că aceasta este valabil „în  intervalul 14.05.2014 ora 14:00 – 15.05.2014 ora 09:00 pe versanți, torenți, pâraie și pe râurile mici din zonele de deal și de munte din județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea”
 Hidrologii spun că fenomenele menționate anterior se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai unor râuri și pe cursurile de apă necadastrate. De asemenea, creșteri importante de debite, cu situarea nivelurilor în jurul cotelor de atenție, se pot produce și pe alte râuri mici din zonele de deal și de munte din centrul și estul țării. 
În acest context, la primării va fi asigurată permanența, iar reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea vor supraveghea atent cursurile de apă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?