Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Atenție la țânțari! Pot transmite boli grave


Creșterea temperaturilor exterioare face ca numărul țânțarilor să se înmulțească. Specialiștii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, deoarece de la o simplă înțepătură ne putem alege cu tot felul de boli infecțioase.  
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au început deja să monitorizeze cazurile de infecție cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul țânțarilor. De asemenea, aceștia fac o serie de recomandări vrâncenilor. „Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înțepătura de țânțar și nu se transmite de la om la om. Manifestările clinice în urma infectării cu acest virus sunt de mai multe tipuri, deși în cele mai multe dintre cazuri simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri manifestările sunt ușoare, apar între 2 și 8 zile de la infectare și constau în febră ușoară, dureri de cap, frisoane, transpirație excesivă, stări de slăbiciune, dificultăți la înghițire și dureri articulare. Cazurile cele mai grave constau în encefalită sau meningită cauzată de pătrunderea virusului în zona meningelui. Simptomele predominante sunt: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înțepenit, convulsii, vedere slabă. Aceste simptome pot să apară între 3 și 14 zile de la înțepătură”, spun medicii din cadrul DSP.
Diagnosticul de meningită sau encefalită, boli provocate de virusul West Nile, se poate stabili în urma unei puncții lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară în 7-10 zile, deși starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni.
Specialiștii DSP fac și o serie de recomandări pentru a preveni infecția cu virusul West Nile. „Evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea de substanțe care alungă țânțarii; împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă prin instalarea de plase la geamuri; efectuarea dezinsecției în zonele locuite”, sunt sfaturile specialiștilor.
Ultimul caz de infectare cu West Nile în județul nostru a fost în 2010, în luna septembrie, fiind vorba de un bărbat de 58 de ani.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?