Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Astăzi începe depunerea cererilor pentru subvențiile la motorină


Agricultorii încep astăzi depunerea cererilor de acord prealabil pentru obținerea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată la lucrările agricole în anul 2014. Cererile trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la 10 iunie. APIA a anunțat că fermierii care vor să obțină acest sprijin de la stat trebuie să îndeplinească mai multe condiții, în funcție de sectorul agricol în care își desfășoară activitatea. Unii agricultori trebuie să fie înscriși în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA, să se afle în evidențele APIA cu suprafețele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantațiilor viticole, după caz. În cazul legumicultorilor, trebuie să fie înscriși în Registrul agricol cu suprafața spațiilor protejate (sere și solarii) în vreme ce crescătorii de animale trebuie să fie înregistrați în Registrul național al exploatațiilor (RNE) al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sau „să dețină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz”. 
 Restricții sunt și la suprafețele de teren lucrate de fermieri. Acestea trebuie să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 hectare, cu excepția suprafețelor aferente legumelor cultivate în spații protejate. „În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare”, arată APIA. În cazul fermierilor care folosesc motorina la irigații, aceștia trebuie să utilizeze instalații de irigat acționate cu motoare termice.
 Cererea de acord prealabil pentru finanțare prin rambursarea diferenței de acciză se depune la centrul județean APIA „pe raza căruia este situată exploatația agricolă pentru care se solicită ajutorul de stat, sau centrul APIA unde a fost depusă cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață ori cererea de acord prealabil pentru finanțare prin rambursare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură”. Cererea trebuie însoțită de mai multe documente de identificare dar și care să ateste calitatea de producător agricol. În cazul agricultorilor care cer bani pentru motorina la irigații, aceștia trebuie să facă dovada că nu figurează ca debitor la organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare, precum și la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, furnizorul de apă și de electricitate dar și o copie de pe contractul de irigații sau furnizare a apei, după caz. Acordul prealabil pentru finanțare prin rambursare se emite în termen de cel mult 20 de zile de la data depunerii cererii. „Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură”, precizează APIA.
 Agricultorii trebuie să fie atenți asupra datelor înscrise în documente deoarece persoanele care „prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani”. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se
recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?