Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Castelul Sihleanu, propus pentru reabilitare


Castelul Sihleanu-Grădișteanu-Ghica de la Sihlea a fost propus pentru reabilitare cu fonduri europene oferite de guvernul Norvegiei. Proiectul de reabilitare a fost depus de Primăria Sihlea și are o valoare de peste un milion de euro. Dacă va fi acceptat la finanțare, proiectul își propune să redea splendoarea de altădată a castelului realizat în secolul XIX unde să funcționeze un muzeul dedicat poetului „liră de argint” Alexandru Sihleanu.
 Primarul Ene Stoica spune că proiectul este complex și vrea să transforme castelul într-un obiectiv cultural prin care să fie dezvoltat turismul în această zonă. „Proiectul a fost estimat la circa un milion de euro. Firma de proiectare a realizat o documentație laborioasă, a fost vizitat și un imobil din București realizat de același arhitect care a făcut castelul. Dacă va fi aprobat proiectul depus de noi vrem să realizăm aici Muzeul Alexandru Sihleanu. Este un proiect frumos și sperăm să primească finanțare”, ne-a declarat primarul Stoica. 
 Conacul Sihleanu-Grădișteanu-Ghica este o parte dintr-un ansamblul memorial și de arhitectură care mai cuprinde Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” și bustul poetului Alexandru Sihleanu. Castelul, unde acum funcționează o școală, a fost ridicat în 1880-1886, la inițiativa Elenei și a lui Constantin Grădișteanu. Conform informațiilor de la Direcția de Cultură, castelul se remarca în special prin existența unui turn tip donjon cu creneluri (dispărut astăzi) cu patru nivele și o platformă în registrul superior având montat blazonul familiei Ghica. „Reședința de la Sihlea devenită la sf.sec.XIX prin descendență și căsătorie proprietate a familiei Ghica era caracteristică stării sociale a familiei într-o etapa istorică și se constituie într-o valoare memorială și arhitecturală. Proprietatea familiei Grădișteanu-Ghica era înconjurată de un parc impresionant, cu plante exotice păstrate iarna în sere special amenajate. A existat aici și s-a pus în practică la Sihlea la începutul sec.XX problema amenajării peisagistice, ceea ce reflectă înaltul grad de rafinament al gustului pentru frumos și armonie”, se arată pe site-ul instituției de cultură vrâncene. 
 De reținut că în cripta din subsolul bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” se află osemintele poetului romantic Alexandru Sihleanu. Numit poetul „liră de argint” de Mihai Eminescu în Epigonii, Alexandru Sihleanu a trăit doar 23 de ani, lăsând în urmă volumul „Armoniii intime”. În timpul studiilor la Paris a redactat, împreună cu Alexandru Odobescu și Gheorghe Crețeanu, ziarul „Junimea română”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?