Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Află în ce condiții poți rămâne fără pensia anticipată parțială


Pensionarii beneficiari de pensie anticipată parțială se pot trezi cu drepturile suspendate sau chiar încetate, dacă desfășoară, de exemplu, activități pe bază de contract individual de muncă sau realizează venituri de natură profesională altele decât cele salariale, cum ar fi drepturile de autor. Care sunt situațiile prevăzute de lege, care pot lăsa pensionarii fără drepturile de pensie anticipată parțială, aflați în rândurile următoare.

    Suspendarea plății pensiei anticipate parțiale se face începând cu luna următoare celei în care pensionarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia, pensia se plătește de către celălalt stat.
    Cu pensia suspendată se pot trezi și următorii (I): persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari; funcționarii publici; cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale; persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și drepturi conexe, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum și din contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil.
    Li se suspendaă pensia anticipată parțială și: persoanelor care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrilor cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu ale persoanelor amintite la punctul (I); persoanelor care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una din situațiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale. Pensia se mai suspendă și la cererea pensionarului.

Situațiile în care plata pensiei încetează, sau se reia

    Plata pensiei anticipate parțiale încetează începând cu luna următoare celei în care pensionarul a decedat sau nu mai îndeplinește condițiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia.
    Reluarea plății pensiei anticipate parțiale se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plății pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată. Plata se reia începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile.
    Retragerea și anularea deciziei de pensie anticipată parțială sunt și ele posibile.
Cererea privind acordarea drepturilor de pensie poate fi retrasă de persoana care a depus-o, oricând până la emiterea deciziei de pensie. Totodată, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?