Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Planurile PNL şi PDL de a-şi impune oamenii în secţiile de votare au fost dejucate


Autoritatea Electorală Permanentă a prelungit până la 28 aprilie transmiterea de către Prefectură a listelor cu propunerile pentru președinții și locțiitorii secțiilor de votare pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Întocmirea listelor de către Prefectură a declanșat un scandal în PNL și PDL, nemulțumite că le sunt stricate aranjamentele la nivel local referitoare la persoanele care să figureze pe această listă. O listă cu mai multe nume propuse pentru funcțiile de președinți sau locțiitori înseamnă o tragere la sorți și, implicit, posibilitatea ca oamenii propuși de edilii PNL și PDL să nu conducă secțiile de votare. „Sunt nemulțumiți pentru că nu își mai pot pune oamenii lor la conducerea secțiilor de votare. Până acum, dacă într-o comună erau cinci secții de votare se trimitea o listă de propuneri care avea zece persoane și nu mai era nevoie de tragere la sorți. Acum pot fi mai multe propuneri pe listă și nu se știe cine va fi extras din urnă. Aceasta este de fapt nemulțumirea lor”, au afirmat surse oficiale.
    Lista cu propuneri pentru președinții și locțiitorii secțiilor de votare pentru alegerile europarlamentare din 25 mai conține deja mai multe persoane decât numărul necesar la nivelul județului după ce Prefectura a schimbat regulile de informare a cetățenilor care au posibilitatea să ocupe aceste funcții. Astfel, deoarece în anii trecuți au fost probleme cu numărul de persoane care să ocupe aceste posturi, la nivelul Prefecturii s-a stabilit ca instituțiile deconcentrate să informeze filialele pe care le au în județ asupra posibilității angajaților de a putea fi președinți sau locțiilor ai secțiilor de votare.
    În acest context, Inspectoratul Åžcolar Județean a trimis o adresă către unitățile de învățământ cu acest subiect, atacată imediat la Biroul Electoral Județean. Că nu este nimic ilegal în această adresă au constatat și magistrații de la BEJ care au explicat că o asemenea inițiativă „se circumscrie dreptului la informare a oricărei persoane”. De altfel, lista respectivă este doar propusă de Prefectură deoarece avizul final asupra persoanelor în cauză trebuie acordat de Autoritatea Electorală Permanentă. Ulterior avizului are loc tragerea la sorți a persoanelor care vor fi președinți și locțiilori ai secțiilor de votare. Avizul trebuie să vină până la 10 mai astfel încât tragerea la sorți să aibă loc până la 15 mai, adică cel mult zece zile înainte de data alegerilor. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?