Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

BEJ: Profesorii pot participa la europarlamentare ca preşedinţi ai secţiilor de votare


Biroul Electoral Județean (BEJ) consideră legală adresa Inspectoratului Åžcolar Județean trimisă către unitățile de învățământ prin care profesorilor li se aducea la cunoștință că „au posibilitatea de a formula cereri pentru înscrierea în lista propusă de prefect pentru tragerea la sorți a președinților/locțiitorilor secțiilor de votare organizate în județul Vrancea”.
    Președintele BEJ Vrancea, judecătorul Mariana Croitoru arată că informarea trimisă de ISJ „se circumscrie dreptului la informare a oricărei persoane”. „Din interpretarea dispozițiilor art. 29 alin. 5 din Legea 33/2007 rezultă că, în situația în care numărul juriștilor este insuficient, lista poate fi completată, la propunerea prefectului, cu alte persoane, ce se bucură de o reputație bună în localitate și care nu fac parte din nicio formațiune politică, faptul că personalul din unitățile de învățământ cu personalitate juridică a fost înștiințat cu privire la posibilitata înscrierii în lista propusă de prefect pentru tragerea la sorți a președinților/locțiitorilor secțiilor de votare organizate în județul Vrancea se circumscrie dreptului la informare a oricărei persoane de a-și exprima voința în sensul celor menționate”, se arată în răspunsul BEJ.
    De asemenea, BEJ arată că nu este în competența sa de a retrage listele respective, iar contestațile din partea partidelor politice sau persoanelor interesate cu privire la componența și modul de formare a biroului electorale ale secțiilor de votare trebuie formulate în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de constituire a acestora, cel mai târziu la 22 mai. Listele cu magistrați, juriști precum și cu persoanele care au o reputație bună în localități, din care vor fi desemnați, prin tragere la sorți, președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia, trebuie realizate până la 25 aprilie, ulterior fiind trimise la Autoritatea Electorală Permanentă. Avizul trebuie să vină până la 10 mai astfel încât tragerea la sorți să aibă loc până la 15 mai, adică cel mult cu zece zile înainte de data alegerilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?