Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

CĂPUŞELE S-AU ÎNTORS! Zece vrânceni au ajuns la spital cu mușcături


Odată cu încălzirea vremii au început să ajungă la spital vrânceni mușcați de căpușe. Medicii din cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani ne-au precizat că în ultimele două săptămâni au ajuns 10 persoane cu mușcături de căpușe. Pacienților le-au fost scoase căpușele, fiindu-le prescris tratament cu antibiotic. Potrivit medicilor, momentan, cazurile sunt sporadice, dar se așteaptă ca în perioada următoare numărul acestora să crească.
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru a preveni mușcăturile de căpușe. Cea mai sigură este evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpușe. „Dacă ieșim în parc sau în spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea ușoară a căpușelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Este indicat ca încălțămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci„, recomandă specialiștii.

        Cum pot fi scoase căpușele

În cazul unei activități lucrative sau recreative într-o zonă cu risc, cu animale  care pot fi parazitate de căpușe și cu arbuști și vegetație bogată, se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafețe a corpului, fără a neglija zonele cu păr. Căpușele se pot atașa și fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii. Pentru îndepărtarea căpușelor, specialiștii recomandă să vă prezentați la un cabinet medical. „Căpușele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă, căpușele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Căpușele se scot prin tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. Când se îndepărtează căpușele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mănuși ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Spălați imediat zona afectată după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectați zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariției unei pete sau indurații de culoare roșie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, dureri la nivelul articulațiilor, trebuie să vă adresați imediat medicului”, mai recomandă specialiștii.
Mușcătura de căpușă poate provoca o boală foarte gravă, respectiv boala Lyme, care dacă nu este tratată la timp duce la afecțiuni neurologice, cardiace, articulare, dar și oftalmologice. Anul trecut, șapte vrânceni au fost diagnosticați cu această boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?